logo

•• Prečo sú raňajky dôležité ••

Výskumné práce z posledného obdobia poukazujú na riziká súvisiace s vynechávaním raňajok a prinášajú argumenty v prospech ich pravidelnej konzumácie.

U detí, ktoré raňajkujú, sa pozorovalo celkovo lepšie nutričné zloženie stravy a vyváženejší príjem živín v porovnaní s deťmi, ktoré raňajky vynechávajú.

Vzhľadom na narastajúci výskyt obezity u detí si pozornosť zasluhujú súvislosti zistené medzi raňajkami a rizikom vzniku obezity. U obéznych detí sa pozoruje častejšie vynechávanie raňajok a posun posledného jedla do neskorých večerných hodín. Takýto stravovací režim sa preto považuje za jeden z rizikových momentov, ktoré môžu prispieť ku vzniku obezity. Naopak, u detí, ktoré pravidelne raňajkujú, je pravdepodobnosť vzniku obezity nižšia.

Študujú sa i súvislosti medzi konzumáciou raňajok a duševnými funkciami. U detí, ktoré konzumujú raňajky, sa pozorovali lepšie pamäťové funkcie, vyššia pozornosť i lepšie výsledky psychologických testov. Avšak aj u detí, ktoré neraňajkovali, nastalo zlepšenie niektorých duševných funkcií po konzumácii desiaty, čo nasvedčuje, že absenciu raňajok možno čiastočne kompenzovať.

Vo všeobecnosti sa však pravidelný výživový režim a rovnomerné rozloženie jedál počas dňa považujú za optimálne pre duševnú výkonnosť. Okrem nepravidelného príjmu raňajok je u obéznych detí pozorované i častejšie vynechávanie desiat a olovrantov.

 

Zdroj: Nové trendy vo výžive detí, László Kovács, Katarína Babinská, Ľudmila Ševčíková a kolektív

 

 

PRIHLÁSENIE
novinky
20.09.2017
Milí učitelia a žiaci, stredné odborné školy so zameraním na vzdelávanie v oblasti potravinárstva pre vás p...
17.09.2017
17. 9. 2017 (Nedeľa) Tešíme sa na Vašu účasť v V. ročníku týždňa HOVORME O JEDLE, ktorý sa bude konať v te...
14.08.2017
Vážení učitelia, milí žiaci, pripravujeme pre Vás V. ročník Týždňa HOVORME O JEDLE.  Registrác...
17.11.2016
Zverejnili sme vylosovaných víťazov k súťažno-vzdelávacej aktivite Recyklácia odpadov z obalov potravín - starý...