logo
Tradičné raňajky

Vplyv nesprávnej výživy na zvyšovaní sa výskytu tzv. civilizačných chorôb súčasnej doby ako sú napr. kardiovaskulárne a nádorové ochorenia, obezita, diabetes, či osteoporóza, dokumentuje množstvo vedeckých štúdií. Tieto ochorenia sa prejavia poväčšine v dospelom veku, ale vyvíjajú sa počas dlhých rokov a často sú dôsledkom nesprávnej výživy už v detstve alebo mladosti. Osvojenie si správnych stravovacích návykov v detskom veku sa považuje za jednu z najúčinnejších foriem prevencie nutrične podmienených chorôb.

Výsledky štúdií poukazujú na viaceré nedostatky v stravovacích návykoch detí, ktoré môžu  nežiaduco ovplyvňovať výživovú hodnotu stravy, nepriaznivo sa odraziť na zdravotno-výživovom stave dieťaťa a zvýšiť riziko vzniku porúch zdravia. Za najzávažnejšie zistenia je považované časté vynechávanie raňajok, konzumácia nekompletných obedov, nedostatočný príjem ovocia, zeleniny a mliečnych výrobkov, a to predovšetkým v starších vekových skupinách detí. Nepravidlený príjem raňajok patrí medzi najčastejšie nedostatky v stravovacom režime detí.


Cieľ projektu:
Cieľom projektu je poukázať na nevyhnutnosť a význam pravidelnej konzumácie raňajok (vo forme vyváženého prísunu bielkovín, sacharidov a tukov) a hľadať inšpiráciu pre prípravu zdravých raňajok v tradičnom stravovacom modeli, ktorý vychádza z adaptácie sa na potraviny vyprodukované v prostredí v ktorom žijeme.

Cieľová skupina:
Hlavnou cieľovou skupinou sú deti materských a záklaných škôl, ich rodičia a pedagogický zamestnanci škôl a školských zariadení.  


Prečo chlieb, mlieko, mliečne výrobky a med?
O slovanských národoch sa zvykne vo svete hovoriť, že patria k tzv. chlebovým národom. Aj v časoch najväčšej biedy bol chlieb vždy na stole, aby uspokojil hlad detí i dospelých. V slovenských prísloviach a porekadlách je veľa takých, kde slovo chlieb je tým najdôležitejším. Určite niektoré poznáte aj vy: „Taká bieda bola, že ani na chleba nebolo“, „Jedz chlieb a pi vodu, neprídeš na chudobu", "Chlieb za bruchom nechodí", „Najlepšie je dnešné mäso, včerajší chlieb a minuloročné víno."

Keď sa pozrieme na tzv. výživovú pyramídu, vidíme že výrobky z obilia, teda aj chlieb tvoria základ našej stravy. Denne by mal každý človek skonzumovať najmenej 150 až 200 gramov takýchto výrokov, najlepšie s podielom celozrnných obilnín, kde je vysoký obsah potravinovej vlákniny. Tá je dôležitá pre správne trávenie potravy v našom zažívacom systéme, pomáha ku správnej činnosti čriev a významne ich "čistí" - zbavuje ich jedovatých látok, ktoré sa dostanú do tela s potravou.

Mlieko a mliečne výrobky sú zdrojom biologicky aktívnych látok nevyhnutných pre zdravý vývoj človeka. 1 liter mlieka obsahuje také množstvo bielkovín, ktoré pokryje požadovanú dennú dávku tejto látky u detí. Mliečne bielkoviny obsahujú 18 z 22 známych aminokyselín, potrebných na stavbu a zdravý vývoj ľudského organizmu. Okrem toho sú aj zdrojom esenciálnych aminokyselín, ktoré si organizmus nevie vyrobiť sám. Mliečne bielkoviny sú neoddeliteľnou súčasťou hormónov a enzýmov, ktorých nedostatok môže spôsobiť poruchy rastu. Obsahuje galaktózu potrebnú pre vývoj mozgu a nervových tkanív.

Med je čisto prírodný produkt s vysokou výživovou hodnotou. Tvoria ho jednoduché, ľahko stráviteľné cukry (glukóza, ktorá slúži ako rýchly zdroj energie a fruktóza, ktorá vytvára energetickú rezervu), bielkoviny, aminokyseliny, organické kyseliny, minerálne látky, vitamíny, farbivá, aromatické látky a ďalšie množstvo prírodných látok. Med je považovaný za prírodný zázrak. Obsahuje veľké množstvo látok zmierňujúcich vyčerpanosť, nespavosť a zvyšujúcich
obranyschopnosť organizmu proti chorobám a peľovej alergii, podporuje krvotvorbu, črevnú mikroflóru a znižuje krvný tlak.

PRIHLÁSENIE
novinky
17.09.2017
17. 9. 2017 (Nedeľa) Tešíme sa na Vašu účasť v V. ročníku týždňa HOVORME O JEDLE, ktorý sa bude konať v te...
14.08.2017
Vážení učitelia, milí žiaci, pripravujeme pre Vás V. ročník Týždňa HOVORME O JEDLE.  Registrác...
17.11.2016
Zverejnili sme vylosovaných víťazov k súťažno-vzdelávacej aktivite Recyklácia odpadov z obalov potravín - starý...
09.11.2016
9.11.2016 (Streda) Všetky aktivity IV. ročníka týždňa HOVORME O JEDLE poznajú svojich víťazov. Po namáhavom hodnoten&...