•• Vajcia ••
Vajce je z hľadiska obsahu bielkovín, vitamínov, minerálnych látok, nenasýtených mastných kyselín a ďalších biologicky účinných zložiek nutrične cennou potravinou.
Z hľadiska aminokyselinového zloženia je vaječná bielkovina ideálna, býva používaná ako štandard pri porovnávaní výživovej hodnoty bielkovín (hodnota 100 – pre vaječnú bielkovinu, 74 – pre sojovú bielkovinu, 54 – pre pšeničnú bielkovinu). Na druhej strane však býva poukazované na vysoký obsah cholesterolu. Výskumy však ukazujú, že cholesterol z vajec nijak významne neprispieva k zvyšovaniu hladiny cholesterolu v krvi.
Problémom vajec je častá mikrobiálna kontaminácia, v dôsledku ktorej dochádza k chorobám z potravín. Vajcia sú a budú z hľadiska výskytu salmonel na povrchu škrupiny ako aj v žĺtku rizikovou potravinou. Svedčí o tom každoročný výskyt epidemií, ktorých príčinou boli surové alebo nedostatočne tepelne upravené vajcia. Preto platia pre používanie vajec pri príprave jedál zvláštne hygienické požiadavky.