•• Salmonelóza ••
Salmonelóza je označenie pre akútne hnačkové bakteriálne ochorenia spôsobené baktériami Salmonella (najčastejšie S.enteritidis). Prenáša sa obvykle z nakazenej potravy, kontaminovanej vody, od zvierat, u detí tiež fekal-orálne. Salmonelly sa môžu množiť prakticky v každej potravine (najčastejšie nedostatočne tepelne opracované hydinové mäso a vajcia, mlieko a mliečne výrobky), pokiaľ má primeranú teplotu, vlhkosť a pH. Sú v surovom mäse, hydine a vajciach, v surovej zelenine, nepasterilizovaných mliečnych výrobkoch, môžu sa však nachádzať aj v iných druhoch potravín. Jedným zo zdrojov infekcie je aj voda. Salmonelly dobre znášajú chlad a pri chladničkových teplotách alebo pod bodom mrazu vydržia živé aj niekoľko mesiacov. Vyššie teploty ich zabíjajú. Teploty nad 60 °C ich spoľahlivo ničia, prevenciou je teda dôkladné tepelné spracovanie surových potravín. Inkubačná doba je 6-48 hodín. Prejavuje sa najmä hnačkami, bolesťami brucha, vracaním, horúčkou, tmavým močom a bolesťami hlavy. Následkom silných hnačiek býva dehydratácia. Pri liečbe nie je vhodné podávať antibiotiká. Zásadné je zvýšiť príjem tekutín, v prvých 2 dňoch dočasne nejesť alebo len suché, neskôr ľahké potraviny. Môže sa podávať živočíšne uhlie, Smecta, apod. Liečba trvá 1 až 2 týždne, kým príznaky nevymiznú. U niektorých ľudí môže salmonelóza pretrvávať v žlčových cestách a pri dlhodobej nákaze môže prejsť do chronického stavu a spôsobiť poškodenie pečene, obličiek a pod. Komplikáciou môže byť zápal mozgových blán, zápal kostí alebo zápal močových ciest.