logo

•• Aditíva ••

Potravinové aditíva sú akékoľvek prírodné alebo syntetické látky, iné ako suroviny využívané na výrobu danej potraviny, ktoré sa využívajú na zdokonalenie konečného výrobku. Priaznivo ovplyvňujú vlastnosti potravín pri výrobe, úprave, balení, preprave alebo skladovaní. Prídavné látky konzervujú, dochucujú, zmiešavajú, zahusťujú a farbia potraviny -  udržiavajú chlieb bez plesní, zabraňujú oddeleniu dvojzložkových potravín (napr. dressingu), konzervujú mäso a dávajú margarínu žltú farbu. Podporujú konzistenciu a kvalitu potravín a redukujú deficienciu nutrientov. Pochádzajú z rôznych zdrojov - z rastlinných zdrojov (sú extrahované zo semien, ovocia a rias), môžu byť vyrobené z prírodne identických látok syntézou a biosyntézou, môžu byť získané modifikáciou prírodných látok a existujú aj umelo vyrobené prídavné látky, pedzi ktoré patria napr. antioxidanty, farbivá a sladidlá. 

Medzi aditíva patria: farbivá, náhradné sladidlá, chemické konzervačné látky, antioxidanty, želírujúce látky, kypriace látky, stimulátory chutnosti,stabilizátory, zahusťovadlá, emulgátory, modifikované škroby, taviace soli, kyseliny, regulátory kyslosti, protihrudkujúce látky, okysľovadlá, kypriace látky, protipeniace látky, povlakové látky, emulgačné soli, múku upravujúce látky, stužovadlá, zvlhčovadlá, objemové činidlá, hnacie plyny.

Medzi aditíva nepatria: zložky potravín ako je soľ, ocot, droždie, korenie a pod., ktoré aj keď sa pridávajú v malom množstve, sú sami potravinami. Zvláštnou skupinou látok, ktoré nie sú zaradené medzi aditíva sú arómy, ktoré sú väčšinou zmesou viacerých zlúčenín.

Použitie prídavných látok  je legislatívne regulované európskym nariadením. Všetky prídavné látky sú pred ich schválením posudzované z hľadiska bezpečnosti Vedeckým výborom pre potraviny (SCF) a úradom EFSA. Schválené aditíva majú pridelené E-číslo a v prípade potreby majú stanovené limity pre použití, či už množstevné alebo s obmedzením pre určitý druh potravín. V prípade, že dôjde k novo objaveným rizikám, je  bezpečnosť aditív opakovane preverovaná. Všetky aditíva majú legislatívne predpísané požiadavky na čistotu zloženia.

Je veľmi dôležité, aby si spotrebitelia uvedomili, že limity sú síce stanovené s veľkou rezervou, ale za predpokladu relatívne pestrého spektra potravín. Preto je potrebné vyhnúť sa častému konzumovaniu tých istých druhov výrobkov.

 

PRIHLÁSENIE
novinky
17.11.2023
Vážení učitelia, milí žiaci, ďakujeme všetkým aktívnym školám za účasť a gratulujeme ví...
02.11.2023
Vážení učitelia, milí žiaci, tešíme sa z množstva súťažných príspevkov, ktoré ste zaslali do akt...
28.10.2023
Ďakujeme za všetky aktivity, ktoré ste počas XI. ročníka Týždňa Hovorme o jedla spoločne na školách pripravili a z...
16.10.2023
Pár fotografií z dnešnej tlačovej besedy k zahájeniu XI. ročníka týždňa Hovorme o jedle, ktorá sa uskutočnila na ...