logo

•• Debraning ••

Kontinuálny proces, ktorý spočíva v lúpaní a brúsení zrna čistej a suchej pšenice. Najväčšími výhodami tejto technológie je zvýšenie výkonu mlyna s existujúcimi zariadeniami, efektívnejšie a ekonomickejšie využitie obalových vrstiev zrna a tiež možnosť spracovania porastených pšeníc.

Popis technológie debraningu:
1 . Nakrápanie – pšenica sa nakropí (1 až 3% vody) – napučanie vonkajších obalových vrstiev; tento jav sa nazýva pláštenkový efekt.
2. Lúpanie – nakropená pšenica sa najskôr lúpe na krídlovom lúpacom stroji.

Všetky výsledky preukazujú významnosť debranningu pri prefinalizačním procese obilnín, určených na výrobu etanolu. Výťažnosť olúpaného zrna je cca o 15% vyššia ako u klasického mlynského procesu a získané frakcie oddeľujú z hľadiska krmivárskeho použitie balastné celulózovou obalovú vrstvu (frakcia A) od nutrične zaujímavých aleuronových a subaleuronových vrstiev (frakcia B a C). Práve tieto môžu byť použité na zahustenie sirupovitých destilačných obilných výpalkov u ktorých budú zvyšovať ich krmivárskou hodnotu.

PRIHLÁSENIE
novinky
17.11.2023
Vážení učitelia, milí žiaci, ďakujeme všetkým aktívnym školám za účasť a gratulujeme ví...
02.11.2023
Vážení učitelia, milí žiaci, tešíme sa z množstva súťažných príspevkov, ktoré ste zaslali do akt...
28.10.2023
Ďakujeme za všetky aktivity, ktoré ste počas XI. ročníka Týždňa Hovorme o jedla spoločne na školách pripravili a z...
16.10.2023
Pár fotografií z dnešnej tlačovej besedy k zahájeniu XI. ročníka týždňa Hovorme o jedle, ktorá sa uskutočnila na ...