logo

•• Resveratrol ••

Resveratrol je prírodný antioxidant a derivát stilbénu, vyskytujúci sa v tele niektorých rastlín. Prisudzujú sa mu liečivé účinky na rad ochorení. Resveratrol je však kontroverzný a zatiaľ čo niektoré odborné publikácie tieto účinky skôr spochybňujú, iné s ňou pracujú ako s faktom a dokladajú ich vedeckými výsledkami. Látka sa pre svoje údajné antioxidačné a antibakteriálne účinky používa ako súčasť voľno predajných doplnkov stravy.

Resveratrol nie je bežnou rastlinnou látkou, avšak vyskytuje sa u pomerne širokého spektra rôznych druhov zeleniny a ovocia. Bol nájdený v šupkách a jadierkach modrého viniča (Vitis vinifera), arašidoch (Arachis hypogaea), šupkách a jadierkach čiernych ríbezlí, v čučoriedkach , v moruši (odrody s tmavšími plodmi) a v šupkách grapefruitu (Citrus paradisis).

Liter červeného vína obsahuje asi 0,2 až 5,8 mg resveratrolu v závislosti na odrode. Biele víno ​​obsahuje resveratrolu menej, dôvodom je zrejme kratšia doba lisovania a teda kontaktu medzi šupkou a dužinou strapca.  Resveratrol ovplyvňuje metabolizmus lipidov a spomaľuje zrážanie krvných doštičiek. Predpokladá sa, že vďaka svojej schopnosti blokovať androgénne receptory má pozitívny vplyv na prevenciu rakoviny prostaty, ale chýbajú klinické dôkazy. Nedávne články vo významných vedeckých časopisoch uvádza i schopnosť resveratrolu aktivovať Sirtuin SIRT1 a tým napríklad upravovať krvný tlak, modulovať imunitný systém a energetický metabolizmus.

PRIHLÁSENIE
novinky
17.11.2023
Vážení učitelia, milí žiaci, ďakujeme všetkým aktívnym školám za účasť a gratulujeme ví...
02.11.2023
Vážení učitelia, milí žiaci, tešíme sa z množstva súťažných príspevkov, ktoré ste zaslali do akt...
28.10.2023
Ďakujeme za všetky aktivity, ktoré ste počas XI. ročníka Týždňa Hovorme o jedla spoločne na školách pripravili a z...
16.10.2023
Pár fotografií z dnešnej tlačovej besedy k zahájeniu XI. ročníka týždňa Hovorme o jedle, ktorá sa uskutočnila na ...