logo

•• Vláknina ••
 

Vláknina patrí medzi sacharidy, nedodáva nám v podstate žiadnu energiu, ale pri trávení zohráva rozhodujúcu úlohu. Denne by sme mali skonzumovať  25-30 g vlákniny. Vláknina sa delí na rozpustnú a nerozpustnú vo vode.

Rozpustná vláknina je pektín (strukoviny, čerstvé ovocie so šupkou, sušené ovocie - pozor na vyšší obsah cukrov) a hemicelulóza (šupky obilných zŕn, otruby). Znižuje kyslosť žalúdka, spomaľuje vyprázdňovanie žalúdka (vláknina napĺňa žalúdok a znižuje chuť do jedla, v žalúdku existujú receptory spojené s centrom sýtosti v mozgu - preto je dobrá pri redukčných diétach). Znižuje vstrebávanie tukov a cholesterolu z čreva do krvi, a tým pomáha znižovať hladinu cholesterolu a tuku v krvi. Znižuje tým riziko vzniku aterosklerózy, mozgovej mŕtvice a vzniku žlčových kameňov. Vláknina odvádza z tela toxické látky a odpadové látky vzniknuté pri trávení potravy. Spomaľuje aj vstrebávanie cukrov z potravy a tým pomáha ľuďom chorým na cukrovku.

Nerozpustná vláknina je celulóza (šupky obilných zŕn, egreš, ríbezle, zelenina) a lignín (huby). Nemá vplyv na vyprázdňovanie žalúdka, ale v čreve absorbuje množstvo vody, „zmäkčuje“ stolicu a vytvára jej objem. Tým udržuje obsah čriev v pohybe, čo vedie k prevencii zápchy, rakoviny hrubého čreva a divertikulárnych chorôb. Urýchlením priechodu tráveniny črevom sa znižuje tvorba toxických látok, vyplavujú sa karcinogény, žlčové kyseliny a cholesterol.

PRIHLÁSENIE
novinky
17.11.2023
Vážení učitelia, milí žiaci, ďakujeme všetkým aktívnym školám za účasť a gratulujeme ví...
02.11.2023
Vážení učitelia, milí žiaci, tešíme sa z množstva súťažných príspevkov, ktoré ste zaslali do akt...
28.10.2023
Ďakujeme za všetky aktivity, ktoré ste počas XI. ročníka Týždňa Hovorme o jedla spoločne na školách pripravili a z...
16.10.2023
Pár fotografií z dnešnej tlačovej besedy k zahájeniu XI. ročníka týždňa Hovorme o jedle, ktorá sa uskutočnila na ...