logo

•• Tuky ••

Tuk je v rozumnom množstve potrebnou látkou, pretože:

  • je zdrojom energie pre svaly, srdce a je súčasťou všetkých bunkových membrán
  • umožňuje cirkuláciu, uchovávanie a absorpciu vitamínov rozpustných v tukoch: A, D, E a K
  • obklopuje dôležité životné orgány a chráni ich
  • je dôležitý pre termoreguláciu
  • niektoré druhy zásobujú telo esenciálnymi mastnými kyselinami (kys. linolenová), ktorú si telo nedokáže vytvoriť, ale musí ju prijať z potravy
  • robí jedlo chutným a dodáva mu arómu

Denný príjem tuku pre dospelého človeka by mal tvoriť  30%-35% energetickej dávky. Najoptimálnejšie je zvýšiť príjem rastlinných tukov a znížiť príjem živočíšnych tukov.

Pri používaní tukov a olejov v domácnosti musíme o nich vedieť, že zvyšujú alebo znižujú cholesterol v krvi. Vysoký obsah cholesterolu v krvi vedie k upchávaniu ciev, zvyšovaniu krvného tlaku a srdcovým chorobám. Živočíšne tuky, v ktorých sa nachádzajú nasýtené mastné kyseliny, obsahujú cholesterol a preto zvyšujú cholesterol v krvi. Podobný účinok majú stužené tuky, margaríny a pokrmové tuky s vysokým obsahom stužených tukov. Najzdravšie sú rastlinné oleje, ako je slnečnicový, olivový, repkový. Rastlinné oleje okrem nasýtených mastných kyselín obsahujú aj mononenasýtené a polynasýtené mastné kyseliny a preto znižujú obsah cholesterolu v krvi.

PRIHLÁSENIE
novinky
22.10.2018
Týždeň HOVORME O JEDLE zbehol ako voda. Veríme, že bol pre všetky zúčastnené školy veľkým oživením, zauj&...
15.10.2018
15.10.2018 (Pondelok) Dôležité upozornenie!!! 14. 10. 2018 (nedeľa) o 24.00 hod. bola REGISTRÁCIA do všetkých akt...
02.10.2018
Dôležité upozornenie !!! NEPREHLIADNITE !!! 5.2. FORMA A OBSAH súťažného príspevku súťažno-vzdelávacej aktivit...
18.09.2018
Vítame vás v VI. ročníku týždňa HOVORME O JEDLE Registrácia do všetkých pripravených aktivít t&ya...