logo
•• Konzervovanie ovocia a zeleniny ••   Väčšina zeleniny a ovocia sa uchováva konzervovaním, a to mrazením, sterilizáciou, mliečnym kysnutím, nakladaním do octu, sušením a zahusťovaním. Najvýhodnejší spôsob konzervovania ovocia a zeleniny...
•• Mrkva a jej vplyv na ľudský organizmus •• Mrkva patrí medzi najznámejší a najvýznamnejší druh zeleniny. zaraďuje sa medzi koreňovú zeleninu. Poznáme ju asi všetci. Má svoju hodnotu a kvalitu. Má veľmi veľa výhod a to, že je dostupná...
•• Ovocie vo výžive ••  Čo ovocie obsahuje? Je to hlavne voda. Ďalej je dobrým zdrojom sacharidov (cukrov) a obsahuje veľmi malé množstvo bielkovín a tukov. Dôležitou súčasťou ovocia sú vitamíny, minerálne a iné ochranné látky (napríklad antioxidanty), kt...
•• Pôvod zemiakov a ich význam pre ľudský organizmus ••   Ľuľok zemiakový (lat. Solanum tuberosum), takzvaný zemiak, je viacročná hľuznatá plodina z čeľade ľuľkovité. Zemiaky patria medzi najvýznamnejšie poľnohospodárske plodiny. Väčší výz...
•• Prečo konzumovať veľa ovocia a zeleniny ••   Ovocie a zelenina obsahujú veľa esenciálnych vitamínov, minerálov ako aj fytozlúčenín (látky nachádzajúce sa v rastlinách, napr. flavonoidy) potrebných pre zdravie. Vo všeobecnosti ovocie a zelenina obsahujú...
•• Zelenina a ovocie vo výžive ••   Zelenina a ovocie sú dôležitou súčasťou nášho zdravého jedálnička, nakoľko obsahujú široký výber vitamínov, minerálov, vlákniny a iných fytozlúčenín, z ktorých môžeme mať &...
•• Zelenina a ovocie - zdroj vitamínov a vlákniny •• Zelenina a ovocie sú vysokokvalitným zdrojom: vitamínov, ktoré posilňujú funkcie rôznych orgánov v tele, minerálnych látok, z ktorých je najviac zastúpený draslík (až 50% z ...
•• Zelenina vo výžive ••   Čo zelenina obsahuje? Zelenina sú jedlé časti rastlín, ich korene, buľvy, listy, vňate, kvetenstvo a plody. Hlavnou zložkou zeleniny je, rovnako ako u ovocia, voda. Obsahuje jej 80 - 97 %. Obsah bielkovín je v zelenine zanedbateľný, rovnako tak tukov. Zelenina je však...
<< predchádzajúce | | nasledujúce >>
PRIHLÁSENIE
novinky
20.09.2017
Milí učitelia a žiaci, stredné odborné školy so zameraním na vzdelávanie v oblasti potravinárstva pre vás p...
17.09.2017
17. 9. 2017 (Nedeľa) Tešíme sa na Vašu účasť v V. ročníku týždňa HOVORME O JEDLE, ktorý sa bude konať v te...
14.08.2017
Vážení učitelia, milí žiaci, pripravujeme pre Vás V. ročník Týždňa HOVORME O JEDLE.  Registrác...
17.11.2016
Zverejnili sme vylosovaných víťazov k súťažno-vzdelávacej aktivite Recyklácia odpadov z obalov potravín - starý...