•• Antioxidanty vo výžive ••
Antioxidanty sú látky, ktoré nás chránia pred tzv. oxidačným poškodením (oxidačným stresom). To je dej, pri ktorom v našom tele dochádza k poškodeniu rôznych štruktúr vplyvom tzv. voľných radik&aac
•• Bielkoviny vo výžive ••
Význam bielkovín
Človek k životu nutne potrebuje nielen slnko, vodu a vzduch, ale i pravidelný príjem potravy obsahujúci základné živiny – bielkoviny, sacharidy, tuky a ďalšie látky nevyhnutné pre správne fungovanie n&aac
•• Čo sa deje keď jeme ••
Tráviaci systém človeka formujú vlastné orgány tráviaceho systému (ústna dutina, hltan, pažerák, žalúdok, tenké a hrubé črevo) a prídavné orgány (slinné žľazy, pečeň, žlčník, podžalúd
•• Čo sú nasýtené a nenasýtené mastné kyseliny? ••
Tuky patria do skupiny základných živín našej stravy spolu so sacharidmi a bielkovinami. Základnou zložkou potravinových tukov sú neutrálne tuky, teda tuky zložené z glycerolu a ma
•• Elektronická databáza o nutričnom zložení potravín ••
Aby človek mohol regulovať vlastnú výživu a ovplyvňovať svoje stravovacie návyky, musí mať predovšetkým základné informácie o výžive a zložení potravín a zabezpe
•• Hlad a chuť do jedla ••
Hlad
Už z biológie vieme, že jedlo patrí medzi primárne potreby, ktoré sú nevyhnutné pre zachovanie života. Asi preto majú ľudia odjakživa inštinktívny strach z pocitu hladu. Hlad je nepodmienená fyzická reakcia tela (pocit). Je to nesmie
•• Minerálne látky - Sodík, draslík, Fosfor, Horčík, Chlór, Síra ••
Sodík (Na)
Charakteristika a funkcia: Zúčastňuje sa hospodárenia s vodou v tele a okrem iného umožňuje činnosť niektorých enzýmov. Denná spotreba sodíka je p
•• Minerálne látky vo výžive ••
Minerálne látky sú anorganické látky, ktoré v tele hrajú veľmi dôležitú úlohu pri stavbe tkaniva, hlavne kostí a zubov. Ako súčasť mnohých hormónov a enzýmov sa taktiež účasti