logo
•• Vplyv cukrov na stúpajúci výskyt civilizačných ochoreni ••   Výskyt obezity a diabetes typu 2 stúpol za posledné polstoročie a dáva sa do súvisu aj so zvýšením rizika demencie. Doteraz len málo štúdií hodnotilo potenc
•• História cukru •• Trstinový cukor Cukor sa vyrábal po dobu viac ako 2000 rokov výlučne z cukrovej trstiny. Za pôvodnú vlasť cukrovej trstiny sa považuje Nová Guinea. Odtiaľ sa táto nenáročná rastlina dostala po obchodných cestách do oblastí juhov&yacu
•• Med •• Med je pravdepodobne najstarším sladidlom, ktoré človek používa. Prvý doklad o znalosti medu je viac ako 15 tisíc rokov starý. Starí Gréci uctievali med ako pokrm bohov a obetovali ho pri svojich náboženských obradoch. Med dávali ako cenný dar aj d
•• Metabolizmus sacharidov •• Metabolizmu sacharidov sa prisudzuje kľúčové postavenie v súvislosti s metabolizmom lipidov a do istej mieri aj bielkovín. Z metabolických dráh sacharidov je zrejmé, že odbúravaním sacharidov získava organizmus potrebnú
•• Monosycharidy, oligosacharidy a polysacharidy •• Monosacharidy poskytujú veľa energie, ale žiadne vitamíny a minerály.  Sú nevhodné z hľadiska výživy, ich rýchle vstrebávanie do krvi spôsobuje nedostatočné využívanie tukov. Jednoduché cukry predstav
•• Sacharidy a ich rozdelenie •• Telo by nemohlo fungovať bez sacharidov. Sacharidy sú najjednoduchším dostupným zdrojom energie, používaným  na udržanie stálej telesnej teploty. Až 55- 60% energie, ktorú denne vydáme, je vďaka poskytnutým cukrom. Sacharidy sú d&ocir
•• Sacharóza vo výžive •• Až donedávna sacharóza patrila k pomerne málo významným zložkám stravy (napr. pred 200 rokmi bol priemerný príjem asi 0,25 kg na hlavu ročne). Od tej doby však spotreba sacharózy výrazne stúpla zásluhou rastu životn
•• Konzumácia sladidiel a vznik zubného kazu •• Zubný kaz zapríčiňujú baktérie Staphylococcus mutans, ktoré sú prirodzenou zložkou ústnej mikroflóry, a ktoré využívajú fruktózovú časť stolového cukru ako zdroj energie a jeho glukóz
<< predchádzajúce | 1 | 2 |
PRIHLÁSENIE
novinky
20.09.2017
Milí učitelia a žiaci, stredné odborné školy so zameraním na vzdelávanie v oblasti potravinárstva pre vás p...
17.09.2017
17. 9. 2017 (Nedeľa) Tešíme sa na Vašu účasť v V. ročníku týždňa HOVORME O JEDLE, ktorý sa bude konať v te...
14.08.2017
Vážení učitelia, milí žiaci, pripravujeme pre Vás V. ročník Týždňa HOVORME O JEDLE.  Registrác...
17.11.2016
Zverejnili sme vylosovaných víťazov k súťažno-vzdelávacej aktivite Recyklácia odpadov z obalov potravín - starý...