logo
•• Ako mäso skladovať? •• Ak potrebujete uskladniť čerstvé, surové mäso 1-2 dni nie je potrebné zamrazovať ho. Aby vám mäso  vydržalo, vybaľte ho z pôvodného obalu v ktorom ste si ho priniesli z predajne, vložte ho do hlbšej nádoby a prekryte ju fóliou alebo uzatvorte
•• Ako udržať mäso čerstvé? •• Chladením odumiera časť mezofilných mikroorganizmov avšak prevažná časť mikroflóry mäsa len spomaľuje procesy svojej aktivity. Znížením teploty sa spomaľuje i prenikanie mikróbov z povrchu do vnútorných vrstiev mäsa,
•• Ako uvariť mäso? •• Mäso pred prípravou riadne umyte v studenej vode. Pri príprave zabráňte styku surového a uvareného mäsa, aby nedošlo k prenosu baktérií. Vyčleňte si rozdielne dosky na krájanie a rôzne kuchynské náradie na suroviny živoč&
•• Minerály v mäse ••   Zastúpenie minerálnych látok v mäse sa podľa obsahu tuku a druhu zvierťa pohybuje na úrovni 1-2 %. Väčšina minerálnych látok je rozpustná vo vode a v mäse sa nachádzajú spravidla v iónovej forme. Mäso je hlavn
•• Prečo konzumovať mäso? ••   Mäso je dostupným, vyváženým a vcelku ľahko stráviteľným zdrojom proteínov, esenciálnych aminokyselín, železa, vitamínu B a ďalších dôležitých látok. Obzvlášť pre športovcov je mäso
<< predchádzajúce | | nasledujúce >>
PRIHLÁSENIE
novinky
17.09.2017
17. 9. 2017 (Nedeľa) Tešíme sa na Vašu účasť v V. ročníku týždňa HOVORME O JEDLE, ktorý sa bude konať v te...
14.08.2017
Vážení učitelia, milí žiaci, pripravujeme pre Vás V. ročník Týždňa HOVORME O JEDLE.  Registrác...
17.11.2016
Zverejnili sme vylosovaných víťazov k súťažno-vzdelávacej aktivite Recyklácia odpadov z obalov potravín - starý...
09.11.2016
9.11.2016 (Streda) Všetky aktivity IV. ročníka týždňa HOVORME O JEDLE poznajú svojich víťazov. Po namáhavom hodnoten&...