logo
•• Celozrnné pečivo •• Obilniny sa získavajú z pšenice, raže, ovsa a jačmeňa, ale aj z ryže, kukurice, prosa, pohanky a pod. Z obilnín sa vyrába predovšetkým pečivo, cestoviny, ovsené vločky, cornflakes a krúpy. Pečivo, obilniny, cestoviny a ryža sú veľmi d
•• Chlieb - výživný základ stravy ••   Už tridsaťtisíc rokov ľudia poznajú a konzumujú chlieb. Poskytuje energiu, najmä vo forme sacharidov, je zdrojom esenciálnych živín, vlákniny a fytochemikálií. Základné ingrediencie pri výrobe ch
•• Energetická hodnota pekárkych výrobkov •• Energetická hodnota pekárskych výrobkov je ovplyvnená  najmä sušinou výrobku  (obsahom vody)  a potom obsahom tukov. Ak porovnáme energetickú hodnotu vyrábaného sortimentu chlebov nezistíme
•• Označovanie pekárskych výrobkov •• Chlieb a bežné pečivo sú určené na spotrebu do 24 hodín, takže sa u nich nevyžaduje uvádzanie dátumu minimálnej trvanlivosti. Prívlastkom trvanlivý sa označuje chlieb, ktorého trvanlivosť je najmenej 21 dní. Ako
•• Podiel pekárskych výrobkov na krytí výživových potrieb •• Podiel pekárskych výrobkov na krytí výživových potrieb spoločnosti je vysoký a súvisí so spotrebou obilnín na ľudskú výživu. Približne 35 % energetickej spotreby, 56 % spotreby sac
•• Význam základnej suroviny na výrobu pekárskych výrobkov - pšeničnej múky ••   Rovnako dôležitú úlohu ako pri zabezpečovaní energie, tak aj pri krytí potrieb spoločnosti živinami má múka. Prínos pekárskych výrobkov v kry
<< predchádzajúce | | nasledujúce >>
PRIHLÁSENIE
novinky
17.09.2017
17. 9. 2017 (Nedeľa) Tešíme sa na Vašu účasť v V. ročníku týždňa HOVORME O JEDLE, ktorý sa bude konať v te...
14.08.2017
Vážení učitelia, milí žiaci, pripravujeme pre Vás V. ročník Týždňa HOVORME O JEDLE.  Registrác...
17.11.2016
Zverejnili sme vylosovaných víťazov k súťažno-vzdelávacej aktivite Recyklácia odpadov z obalov potravín - starý...
09.11.2016
9.11.2016 (Streda) Všetky aktivity IV. ročníka týždňa HOVORME O JEDLE poznajú svojich víťazov. Po namáhavom hodnoten&...