logo
•• Ako si naši predkovia dorábali chlieb •• Viac, ako písomné pamiatky, hovorí o prvopočiatkoch slovanskej minulosti na našom území archeologický výskum. Bruchaté hrnčeky, hrnce, misky tvarované v ruke, bez dekóru, alebo ozdobené rovnými linkami či
•• Celozrnné pečivo •• Obilniny sa získavajú z pšenice, raže, ovsa a jačmeňa, ale aj z ryže, kukurice, prosa, pohanky a pod. Z obilnín sa vyrába predovšetkým pečivo, cestoviny, ovsené vločky, cornflakes a krúpy. Pečivo, obilniny, cestoviny a ryža sú veľmi d
•• Chlieb náš každodenný •• Chlieb je jeden z najstarších typov pripravovaných potravín, ktorý dodnes ostal nenahraditeľnou zložkou potravy. Prvý chlieb upiekol človek v Egypte v dobe neolitickej, keď homo sapiens zmenil svoj spôsob života zo zberača a lovca na poľnohospodá
•• Chlieb - výživný základ stravy ••   Už tridsaťtisíc rokov ľudia poznajú a konzumujú chlieb. Poskytuje energiu, najmä vo forme sacharidov, je zdrojom esenciálnych živín, vlákniny a fytochemikálií. Základné ingrediencie pri výrobe ch
•• Energetická hodnota pekárkych výrobkov •• Energetická hodnota pekárskych výrobkov je ovplyvnená  najmä sušinou výrobku  (obsahom vody)  a potom obsahom tukov. Ak porovnáme energetickú hodnotu vyrábaného sortimentu chlebov nezistíme
•• Kvások a výrobky z kvásku ••   Historické pramene uvádzajú, že už starovekí Egypťania poznali prípravu kváskového chleba. Kvások objavili náhodne približne okolo roku 1200 p. n. l. keď zabudli cesto na slnku (v tom čase piekli nekvasený chlieb z
•• Označovanie pekárskych výrobkov •• Chlieb a bežné pečivo sú určené na spotrebu do 24 hodín, takže sa u nich nevyžaduje uvádzanie dátumu minimálnej trvanlivosti. Prívlastkom trvanlivý sa označuje chlieb, ktorého trvanlivosť je najmenej 21 dní. Ako
•• Podiel pekárskych výrobkov na krytí výživových potrieb •• Podiel pekárskych výrobkov na krytí výživových potrieb spoločnosti je vysoký a súvisí so spotrebou obilnín na ľudskú výživu. Približne 35 % energetickej spotreby, 56 % spotreby sac
<< predchádzajúce | 1 | 2 |
PRIHLÁSENIE
novinky
22.10.2018
Týždeň HOVORME O JEDLE zbehol ako voda. Veríme, že bol pre všetky zúčastnené školy veľkým oživením, zauj&...
15.10.2018
15.10.2018 (Pondelok) Dôležité upozornenie!!! 14. 10. 2018 (nedeľa) o 24.00 hod. bola REGISTRÁCIA do všetkých akt...
02.10.2018
Dôležité upozornenie !!! NEPREHLIADNITE !!! 5.2. FORMA A OBSAH súťažného príspevku súťažno-vzdelávacej aktivit...
18.09.2018
Vítame vás v VI. ročníku týždňa HOVORME O JEDLE Registrácia do všetkých pripravených aktivít t&ya...