logo
•• Ako skladovať strukoviny •• Strukoviny skladujeme voľne uložené alebo vrecované. Semeno hrachu, šošovice, sóje a fazule sa skladuje pri vlhkosti do 14 %. V tomto prípade je možné voľne uložené strukoviny v podlahových skladoch navrstviť maximálne do výšky 3 m. Pr
•• Ako upraviť strukoviny? ••   Látky obsiahnuté v šupkách spôsobujú nafukovanie. Šupky odstránime prepasírovaním, alebo môžeme strukoviny variť s niektorými bylinkami, napríklad bazalkou, saturejkou alebo šalviou. Niektoré druhy sa konzumuj
•• Ako uvariť strukoviny? ••   Strukoviny pred varením zásadne namáčame. Po prvé tým skrátime dobu varenia, po druhé ich zbavíme lektínov a po tretie zlepšíme stráviteľnosť strukovín. Lektíny sú bielkoviny (glykoproteíny) obsiahnut&ea
•• Tradičné druhy strukovín a ich pestovanie •• Strukoviny sa zaradujú medzi bôbovité rastliny. Z hľadiska výživy sú významné ako pre človeka, tak aj pre zvieratá. Vo svojej štruktúre obsahujú najmä bielkoviny, sacharidy - škrob, vlákninu
•• Strukoviny a ich význam vo výžive •• Denná dávka vlákniny by mala byť približne 30g. Preto by mali strukoviny tvoriť nevyhnutnú súčasť nášho jedálnička. Aby sme jedli zdravo a s rozumom, mali by sme strukoviny konzumovať aspoň jedenkrát týždenne. Strukovi
<< predchádzajúce | | nasledujúce >>
PRIHLÁSENIE
novinky
15.11.2017
Vážení koordinátori súťaže na školách, Vážení učitelia, Milí žiaci, V&ia...
06.11.2017
Vážení koordinátori súťaže na školách, Vážení učitelia, Milí žiaci, Vzhľadom na veľk&ya...
02.11.2017
Vážení koordinátori súťaže na školách, Vážení učitelia, Milí žiaci, Ďakujeme za množstv...
23.10.2017
Vážení pedagógovia a milí žiaci, veríme, že ste si týždeň "Hovorme o jedle" krásne užili, dozvedeli ...