logo
•• Ako skladovať strukoviny •• Strukoviny skladujeme voľne uložené alebo vrecované. Semeno hrachu, šošovice, sóje a fazule sa skladuje pri vlhkosti do 14 %. V tomto prípade je možné voľne uložené strukoviny v podlahových skladoch navrstviť maximálne do výšky 3 m. Pr
•• Ako upraviť strukoviny? ••   Látky obsiahnuté v šupkách spôsobujú nafukovanie. Šupky odstránime prepasírovaním, alebo môžeme strukoviny variť s niektorými bylinkami, napríklad bazalkou, saturejkou alebo šalviou. Niektoré druhy sa konzumuj
•• Ako uvariť strukoviny? ••   Strukoviny pred varením zásadne namáčame. Po prvé tým skrátime dobu varenia, po druhé ich zbavíme lektínov a po tretie zlepšíme stráviteľnosť strukovín. Lektíny sú bielkoviny (glykoproteíny) obsiahnut&ea
•• Tradičné druhy strukovín a ich pestovanie •• Strukoviny sa zaradujú medzi bôbovité rastliny. Z hľadiska výživy sú významné ako pre človeka, tak aj pre zvieratá. Vo svojej štruktúre obsahujú najmä bielkoviny, sacharidy - škrob, vlákninu
•• Strukoviny a ich význam vo výžive •• Denná dávka vlákniny by mala byť približne 30g. Preto by mali strukoviny tvoriť nevyhnutnú súčasť nášho jedálnička. Aby sme jedli zdravo a s rozumom, mali by sme strukoviny konzumovať aspoň jedenkrát týždenne. Strukovi
<< predchádzajúce | | nasledujúce >>
PRIHLÁSENIE
novinky
17.09.2017
17. 9. 2017 (Nedeľa) Tešíme sa na Vašu účasť v V. ročníku týždňa HOVORME O JEDLE, ktorý sa bude konať v te...
14.08.2017
Vážení učitelia, milí žiaci, pripravujeme pre Vás V. ročník Týždňa HOVORME O JEDLE.  Registrác...
17.11.2016
Zverejnili sme vylosovaných víťazov k súťažno-vzdelávacej aktivite Recyklácia odpadov z obalov potravín - starý...
09.11.2016
9.11.2016 (Streda) Všetky aktivity IV. ročníka týždňa HOVORME O JEDLE poznajú svojich víťazov. Po namáhavom hodnoten&...