logo
•• Ako správne uchovávať a používať rastlinné oleje ••   Rastlinné oleje strácajú svoju kvalitu vplyvom času, svetla a teploty. Pri nákupe by sme mali vždy  skontrolovať neporušenosť obalu a dátum minimálnej trvanlivosti. Aby si olej uchoval čo najdlhšie sv
•• Bežne používané druhy olejov •• Olivový olej V potravinárstve jeden z najpoužívanejších olejov, používa sa i pri výrobe liečiv a v kozmetike. Typický je pre stredomorskú kuchyňu. Za studena lisovaný má zelenú farbu a chuť po oliv&aacut
•• Druhy potravinárskych olejov ••   V Európskej únii sú ako potravinárske (jedlé) oleje schválené: olej arašidový, tekvicový, kokosový, konopný, ľanový, mandľový, olivový, palmový, repkový, sezamový, slnečn
•• Menej využívané druhy olejov •• Ľanový olej Získava sa lisovaním semien ľanu siateho. Pre potravinárske účely sa lisuje za studena, pre technické navyše s použitím rozpúšťadiel. V potravinárstve sa využíva málo (má v&yacut
•• Rastlinné tuky •• Rastlinné tuky sa vyrábajú z rastlinných olejov. Získavajú sa z rastlín, ktoré hromadia vo svojich plodoch, semenách alebo iných častiach tuky.   Delíme ich podľa obsahu tuku a zloženia do niekoľkých hlavných skup&i
•• Tuky - prečo sú dôležité pre ľudský organizmus ••   Tuky sú prirodzenou a dôležitou súčasťou našej stravy.  Z chemického hľadiska ich môžeme charakterizovať ako zlúčeniny glycerolu a vyšších mastných kyselín, ktor&eacut
•• Vyberte si zdravšie tuky ••   Rozlišujeme dva základné druhy mastných kyselín – nasýtené a nenasýtené. Konzumácia stravy bohatej na nasýtené mastné kyseliny má za následok zvyšovanie hladiny krvného choles
•• Živočíšne tuky •• Tuky sú základnou súčasťou všetkých buniek, zabezpečujú mechanickú i tepelnú ochranu organizmu, podieľajú sa na transporte niektorých látok a sú najdôležitejšou zásobárňou energie v našom tele.
<< predchádzajúce | | nasledujúce >>
PRIHLÁSENIE
novinky
17.09.2017
17. 9. 2017 (Nedeľa) Tešíme sa na Vašu účasť v V. ročníku týždňa HOVORME O JEDLE, ktorý sa bude konať v te...
14.08.2017
Vážení učitelia, milí žiaci, pripravujeme pre Vás V. ročník Týždňa HOVORME O JEDLE.  Registrác...
17.11.2016
Zverejnili sme vylosovaných víťazov k súťažno-vzdelávacej aktivite Recyklácia odpadov z obalov potravín - starý...
09.11.2016
9.11.2016 (Streda) Všetky aktivity IV. ročníka týždňa HOVORME O JEDLE poznajú svojich víťazov. Po namáhavom hodnoten&...