logo
•• Ako správne uchovávať a používať rastlinné oleje ••   Rastlinné oleje strácajú svoju kvalitu vplyvom času, svetla a teploty. Pri nákupe by sme mali vždy  skontrolovať neporušenosť obalu a dátum minimálnej trvanlivosti. Aby si olej uchoval čo najdlhšie sv
•• Bežne používané druhy olejov •• Olivový olej V potravinárstve jeden z najpoužívanejších olejov, používa sa i pri výrobe liečiv a v kozmetike. Typický je pre stredomorskú kuchyňu. Za studena lisovaný má zelenú farbu a chuť po oliv&aacut
•• Druhy potravinárskych olejov ••   V Európskej únii sú ako potravinárske (jedlé) oleje schválené: olej arašidový, tekvicový, kokosový, konopný, ľanový, mandľový, olivový, palmový, repkový, sezamový, slnečn
•• Menej využívané druhy olejov •• Ľanový olej Získava sa lisovaním semien ľanu siateho. Pre potravinárske účely sa lisuje za studena, pre technické navyše s použitím rozpúšťadiel. V potravinárstve sa využíva málo (má v&yacut
•• Olejnaté semená •• Olejnaté semená sa používajú na výrobu olejov ale aj ako prísada do pekárskych výrobkov, cukroviniek, šalátov alebo ako korenie (napr. horčica). Obsahujú 30 – 50 % tuku s vysokým obsahom prospešných polyen
•• Rastlinné tuky •• Rastlinné tuky sa vyrábajú z rastlinných olejov. Získavajú sa z rastlín, ktoré hromadia vo svojich plodoch, semenách alebo iných častiach tuky.   Delíme ich podľa obsahu tuku a zloženia do niekoľkých hlavných skup&i
•• Tuky - prečo sú dôležité pre ľudský organizmus ••   Tuky sú prirodzenou a dôležitou súčasťou našej stravy.  Z chemického hľadiska ich môžeme charakterizovať ako zlúčeniny glycerolu a vyšších mastných kyselín, ktor&eacut
•• Vyberte si zdravšie tuky ••   Rozlišujeme dva základné druhy mastných kyselín – nasýtené a nenasýtené. Konzumácia stravy bohatej na nasýtené mastné kyseliny má za následok zvyšovanie hladiny krvného choles
<< predchádzajúce | 1 | 2 |
PRIHLÁSENIE
novinky
22.10.2018
Týždeň HOVORME O JEDLE zbehol ako voda. Veríme, že bol pre všetky zúčastnené školy veľkým oživením, zauj&...
15.10.2018
15.10.2018 (Pondelok) Dôležité upozornenie!!! 14. 10. 2018 (nedeľa) o 24.00 hod. bola REGISTRÁCIA do všetkých akt...
02.10.2018
Dôležité upozornenie !!! NEPREHLIADNITE !!! 5.2. FORMA A OBSAH súťažného príspevku súťažno-vzdelávacej aktivit...
18.09.2018
Vítame vás v VI. ročníku týždňa HOVORME O JEDLE Registrácia do všetkých pripravených aktivít t&ya...