logo
•• Antioxidanty vo výžive ••   Antioxidanty sú látky, ktoré nás chránia pred tzv. oxidačným poškodením (oxidačným stresom). To je dej, pri ktorom v našom tele dochádza k poškodeniu rôznych štruktúr vplyvom tzv. voľných radik&aac
Bielkoviny vo výžive   Význam bielkovín Človek k životu nutne potrebuje nielen slnko, vodu a vzduch, ale i pravidelný príjem potravy obsahujúci základné živiny – bielkoviny, sacharidy, tuky a ďalšie látky nevyhnutné pre správne fungovanie nášho tel
•• Čo sú nasýtené a nenasýtené mastné kyseliny? •• Tuky patria do skupiny základných živín našej stravy spolu so sacharidmi a bielkovinami. Základnou zložkou potravinových tukov sú neutrálne tuky, teda tuky zložené z glycerolu a ma
•• Elektronická databáza o nutričnom zložení potravín •• Aby človek mohol regulovať vlastnú výživu a ovplyvňovať svoje stravovacie návyky, musí mať predovšetkým základné informácie o výžive a zložení potravín a zabezpe
•• Minerálne látky - Sodík, draslík, Fosfor, Horčík, Chlór, Síra •• Sodík (Na) Charakteristika a funkcia: Zúčastňuje sa hospodárenia s vodou v tele a okrem iného umožňuje  činnosť niektorých enzýmov. Denná spotreba sodíka je p
•• Minerálne látky vo výžive ••   Minerálne látky sú anorganické látky, ktoré v tele hrajú veľmi dôležitú úlohu pri stavbe tkaniva, hlavne kostí a zubov. Ako súčasť mnohých hormónov a enzýmov sa taktiež účasti
•• Sacharidy vo výžive •• Charakteristika a význam Sacharidy sú pre organizmus rýchlym zdrojom energie, ktorý je však pomerne rýchlo vyčerpaný. Jeden gram sacharidov dodá telu energiu asi 17 kJ. Pri ich nedostatku v organizme (pri hladovaní) si ich telo dokáže vyrobiť z&
•• Vitamín A, retinol a karotenoidy •• Charakteristika a význam: v potrave sa vyskytuje buď ako hotový vitamín A, alebo v podobe provitamínov - karotenoidov, z ktorých najznámejší je beta-karotén. Vitamín A je dôležitý pre zrak, pre zdravie kože a slizn&
<< predchádzajúce | 1 | 2 |
PRIHLÁSENIE
novinky
20.09.2017
Milí učitelia a žiaci, stredné odborné školy so zameraním na vzdelávanie v oblasti potravinárstva pre vás p...
17.09.2017
17. 9. 2017 (Nedeľa) Tešíme sa na Vašu účasť v V. ročníku týždňa HOVORME O JEDLE, ktorý sa bude konať v te...
14.08.2017
Vážení učitelia, milí žiaci, pripravujeme pre Vás V. ročník Týždňa HOVORME O JEDLE.  Registrác...
17.11.2016
Zverejnili sme vylosovaných víťazov k súťažno-vzdelávacej aktivite Recyklácia odpadov z obalov potravín - starý...