Cieľom projektu je vytvoriť a podporiť všeobecný konsenzus pri pohľade na minimálne potravinové znalosti o zručnosti, ktoré by mali mladí ľudia vo veku od 5 do 14 rokov pochopiť a byť schopní aplikovať. Prijaté potravinové kompetencie budú využiteľné pri zostavovaní kurikulárnych dokumentov, v centrách voľného času, v materských centrách a iných vzdelávacích inštitúciách a zároveň ľahko uplatniteľné v osobnom prostredí domova. Vypracovanie kompetencií v širšom kontexte umožní ich využitie nielen učiteľom, ale aj rodičom, organizáciám, zdravotníckym pracovníkom, odborníkom na výživu, potravinárskym podnikom atĎ. Vypracované kompetencie budú slúžiť ako inšpirácia pre všetkých, ktorí chcú v uvedenej oblasti pracovať a vzdelávať deti a mládež.
Zmyslom projektu, je poskytnúť mladým ľuĎom možnosť vybudovať si vlastný informovaný pohľad na potraviny a ich význam pre zdravie každého jednotlivca, ich kultúrny a spoločenský význam a tým im uľahčiť voľbu pri výbere potravín pre život a tým prispieť k podpore zdravia a budovaniu zodpovednosti za vlastné zdravie a kvalitu svojho života.
ZÁMER:
Projektom chceme podporiť zvýšenie celospoločenského záujmu o vzdelávanie v oblasti potravín a ich význame pre ľudský život a to formou zadefinovania základných potravinových kompetencií pre deti vo veku 5 až 14 rokov, ktoré vyplynú z verejnej neformálnej diskusie otvorenej širokej sfére spoločenského života (školstvo, zdravotníctvo, poľnohospodárstvo, potravinárstvo, ochrana životného prostredia, neziskový sektor, cieľová skupiny – deti atĎ.).
Prijaté kompetencie budú podporovať záujmy štátnej politiky v oblasti ochrany zdravia obyvateľstva a prispejú k rozvoju celoštátnych prístupov boja proti obezite. Stanovené potravinové kompetencie budú navzájom prepojené, budú progresívne a kumulatívne prerastať z jednej vekovej skupiny do druhej a rozvíjať u detí ucelený rámec zručností a vedomostí o potravinách.
PLÁNOVANÉ AKTIVITY:
PRÍNOSY PROJEKTU: