logo

•• Blana na mlieku ••


Mlieko je koloidný roztok, roztok častíc, ktoré veľkosťou ležia niekde medzi okom nepozorovateľnými iónmi
pravých roztokov a medzi hrubými, dobre filtrovateľnými časticami. Mlieko obsahuje veľké množstvo biologicky
hodnotných bielkovín, minerálnych látok (vápnik, fosfor, horčík), vitamínov (A, B1, PP, B2), mliečny cukor a tuk. Je nepostrádateľné pre výživu dojčiacich matiek, detí i dospievajúcich.

Prečo sa na hladine prevareného mlieka po jeho vychladnutí utvorí blana?
Čo sa stane, keď prevaríš mlieko a necháš ho vychladnúť?


Metodický postup na stiahnutie
Zdroj: Virtuálne centrum zdravej výživy

PRIHLÁSENIE
novinky
11.11.2024
Vážení učitelia, milí žiaci, ďakujeme za množstvo súťažných príspevkov, ktoré ste zaslali do všetk&y...
28.10.2024
  Ďakujeme pedagógom a žiakom zákaldných škôl za množstvo podnetných a krásnych súťažných p...
14.10.2024
Vážení pedagógovia a milí žiaci, registrácia do aktivít týždňa Hovorme o jedle bola 13. 10. 2024 ukončená...
16.09.2024
Vážení učitelia, milí žiaci,  tešíme sa na vašu účasť v XII. ročníku týždňa HOVORME O JED...