logo

•• Blana na mlieku ••


Mlieko je koloidný roztok, roztok častíc, ktoré veľkosťou ležia niekde medzi okom nepozorovateľnými iónmi
pravých roztokov a medzi hrubými, dobre filtrovateľnými časticami. Mlieko obsahuje veľké množstvo biologicky
hodnotných bielkovín, minerálnych látok (vápnik, fosfor, horčík), vitamínov (A, B1, PP, B2), mliečny cukor a tuk. Je nepostrádateľné pre výživu dojčiacich matiek, detí i dospievajúcich.

Prečo sa na hladine prevareného mlieka po jeho vychladnutí utvorí blana?
Čo sa stane, keď prevaríš mlieko a necháš ho vychladnúť?


Metodický postup na stiahnutie
Zdroj: Virtuálne centrum zdravej výživy

PRIHLÁSENIE
novinky
07.11.2021
Vážení pedagógovia a milí žiaci, Hodnotiaca komisia vyhodnotila zaslané súťažné príspevky a vybrala v&i...
19.10.2021
Vážení pedagógovia a milí žiaci, veríme, že ste si týždeň HOVORME O JEDLE krásne užili, dozvedeli ste sa ve...
11.10.2021
Ďakujeme všetkým zaregistrovaným školám za prejavený záujem.  Učiteľom a žiakom želáme veľa z&aacu...
04.10.2021
ŠPECIÁLNE ŽREBOVANIE PRE ŠKOLKÉ JEDÁLNE Do žrebovania môže byť zaradená školská jedáleň tej...