logo

•• Patulín ••

Patulín patrí medzi najnebezpečnejšie mykotoxíny, ktoré sa nachádzajú v celom rade potravín, najmä v nekvalitnej káve, plesnivom ovocí, orieškoch a podobne. Zákernosť a nebezpečenstvo mykotoxínov spočíva v tom, že sú odolné proti tepelným a chemickým zásahom a najmä neviditeľné. Keď sa už raz mykotoxíny z plesní do potraviny dostanú, nemožno ich z nej odstrániť. Plesne sa síce dajú zlikvidovať, najjednoduchšie je ich vyrezať, ale ich produkty – mykotoxíny –v potravine ostávajú.

Patulín môže poškodiť orgány a tkanivá, preukázali sa aj jeho karcinogénne účinky. Nachádza sa najmä v nekvalitných jablkách, ktoré sú určené na výrobu vedľajších produktov. Tieto jablká sa skladujú pri okolitej teplote až do spracovania. Pri skúmaní vplyvu teploty skladovania sa zistilo, že koncentrácie patulínu výrazne vzrástli na 2. deň skladovania pri 20°C a zostali konštantné do 5. dňa. Čím sú plody viac poškodené, tým vyššia je koncentrácia patulínu.

PRIHLÁSENIE
novinky
17.11.2023
Vážení učitelia, milí žiaci, ďakujeme všetkým aktívnym školám za účasť a gratulujeme ví...
02.11.2023
Vážení učitelia, milí žiaci, tešíme sa z množstva súťažných príspevkov, ktoré ste zaslali do akt...
28.10.2023
Ďakujeme za všetky aktivity, ktoré ste počas XI. ročníka Týždňa Hovorme o jedla spoločne na školách pripravili a z...
16.10.2023
Pár fotografií z dnešnej tlačovej besedy k zahájeniu XI. ročníka týždňa Hovorme o jedle, ktorá sa uskutočnila na ...