logo
•• Pasterizácia •• Pasterizácia je metóda tepelnej sterilizácie tekutých nápojov (alebo potravinárskych surovín), ktorú vyvinul v polovici 19. storočia francúzsky vedec Louis Pasteur. Jej podstatou je krátkodobé zvýšenie teploty, ktor&e
•• Patogén •• Patogén alebo patogénny činiteľ je činiteľ, najčastejšie mikroorganizmus (vtedy sa nazýva aj choroboplodný zárodok), schopný vyvolať ochorenie iného organizmu. Patogénne mikroorganizmy spôsobujú ochorenie u ľudí,
•• Patulín •• Patulín patrí medzi najnebezpečnejšie mykotoxíny, ktoré sa nachádzajú v celom rade potravín, najmä v nekvalitnej káve, plesnivom ovocí, orieškoch a podobne. Zákernosť a nebezpečenstvo mykotoxínov spočíva v tom, že sú odol
•• Pesticídy •• Pesticídy sú chemické látky, ktoré sa v poľnohospodárstve a v lesníctve používajú proti chorobám, škodcom a burine. Pesticídy spôsobujú rakovinu, poškodzujú genetický materiál a nervový a
•• Pitná voda •• Pitná voda je sladká voda, nevyhnutná zložka ľudskej potravy. Jej zdrojom je zrážková voda, podzemná voda a s určitým obmedzením voda riek a jazier. Voda je obsiahnutá (v určitom percente) aj v ľudskom organizme.Na účely pitn&ea
Pitný režim je jedným z najdôležitejších opatrení pri úprave spôsobu života. Je dôležité prijímať dostatok vody (nie nealkoholických nápojov), aby obličky mali možnosť uvoľnené toxické látky vylučovať bez rizika poškodenia.  Polievky, mlieko,
•• Plesne •• Plesne majú istú podobnosť s rastlinami. Majú pevnú bunkovú stenu. Avšak na rozdiel od rastlín nemôžu vykonávať fotosyntézu. Hoci asi iba 100 druhov môže vyvolať u človeka ochorenia, je ríša plesní s viac ako 120 000 druhmi veľmi obsiahla. Ple
•• Polychlórované bifenyly •• Polychlórované bifenyly (PCB) patria medzi organochlórové zlúčeniny. Tento typ zlúčenín je dobre rozpustný v tukoch (lipofilné) a preto sa viac hromadia ako chemické kontaminanty v tukových tkanivách. Ako z
<< predchádzajúce | 1 | 2 |
PRIHLÁSENIE
novinky
11.11.2024
Vážení učitelia, milí žiaci, ďakujeme za množstvo súťažných príspevkov, ktoré ste zaslali do všetk&y...
28.10.2024
  Ďakujeme pedagógom a žiakom zákaldných škôl za množstvo podnetných a krásnych súťažných p...
14.10.2024
Vážení pedagógovia a milí žiaci, registrácia do aktivít týždňa Hovorme o jedle bola 13. 10. 2024 ukončená...
16.09.2024
Vážení učitelia, milí žiaci,  tešíme sa na vašu účasť v XII. ročníku týždňa HOVORME O JED...