logo

•• Druhy syrov ••

Syr je výrobok z mlieka zložený z mliečnej bielkoviny, tukov a zvyšných zložiek mlieka. Výroba syra sa zaraďuje k najnáročnejšej mliekarenskej výrobe. Vyrába sa zrážaním mlieka syridlom alebo kyselinou mliečnou. V súčasnosti je známych niekoľko sto druhov syrov. Syry sa delia do rôznych kategórií. Toto delenie závisí od ich zloženia, technológie výroby a spôsobu zretia.

Základné delenie syrov:

  • prírodné – vyrábajú sa z mlieka syridlom (sladké zrážanie) alebo kyselinou mliečnou (kyslé zrážanie)
  • tavené – vyrábajú sa z prírodných syrov alebo iných mliečnych výrobkov ako maslo, smotana a ďalšie.
  • syrové výrobky
  • srvátkové syry

Podľa obsahu tuku (obsah tuku je vyjadrený v sušine v hmotnostných percentách):

  • vysokotučný – viac ako 60 %
  • plnotučný – 45 – 60 %
  • stredne tučný (polotučný) – 25 – 45 %
  • nízkotučný – 10 – 25 %
  • odtučnený – menej ako 10 %

Podľa konzistencie:

  • extra tvrdý
  • tvrdý
  • polotvrdý
  • polomäkký
  • mäkký

Podľa zretia:

  • čerstvé syry a tvarohy – konzumujú sa hneď krátko po výrobe
  • zrejúce syry – konzumujú sa po uplynutí doby zrenia, aby došlo k nevyhnutným biochemickým a fyzikálnym zmenám, charakterizujúcim príslušný druh zrejúceho syra

Podľa technológie výroby:

  • tvarohy - mliečne výrobky smotanovej chuti, tuhšej konzistencie, bielej farby
  • čerstvé syry
  • mäkké syry
  • parené syry
  • plesňové syry – sú vyrobené z pasterizovaného mlieka, do ktorého sa pridávajú okrem kyslomliečnych kultúr i špeciálne ušľachtilé plesňové kultúry
  • polotvrdé syry – bez a s tvorbou ôk vo vnútri cesta
  • tvrdé syry – bez a s tvorbou ôk vo vnútri cesta
  • tavené syry
  • bryndza – mäkký, miesený a solený ovčí syr vyrábaný z hrudkového ovčieho syra
  • srvátkové syry
  • syry ovčie, kozie, byvolie a pod., t.j. syry vyrobené z iného mlieka ako kravského.

Zdroj: http://www.slovenskemlieko.sk/o-mlieku/co-vsetko-vieme-o-syroch

PRIHLÁSENIE
novinky
11.11.2024
Vážení učitelia, milí žiaci, ďakujeme za množstvo súťažných príspevkov, ktoré ste zaslali do všetk&y...
28.10.2024
  Ďakujeme pedagógom a žiakom zákaldných škôl za množstvo podnetných a krásnych súťažných p...
14.10.2024
Vážení pedagógovia a milí žiaci, registrácia do aktivít týždňa Hovorme o jedle bola 13. 10. 2024 ukončená...
16.09.2024
Vážení učitelia, milí žiaci,  tešíme sa na vašu účasť v XII. ročníku týždňa HOVORME O JED...