logo

•• Konzervovanie ovocia a zeleniny ••

 

Väčšina zeleniny a ovocia sa uchováva konzervovaním, a to mrazením, sterilizáciou, mliečnym kysnutím, nakladaním do octu, sušením a zahusťovaním.

Najvýhodnejší spôsob konzervovania ovocia a zeleniny je mrazenie, lebo sa zachováva pôvodná farba, chuť, vôňa a vzhľad, ako aj najviac pôvodnej biologickej hodnoty. Pred zmrazovaním sa o. a z. vhodne upravia, vložia sa do obalov a zmrazujú sa. Uskladňujú sa pri teplote -18 °C.

Sterilizácia je konzervačný spôsob, pri ktorom sa predĺži trvanlivosť pôsobením tepla. Sterilizované ovocie a zelenina sa pripravujú z umytej a očistenej suroviny, ktorá sa zaleje nálevom a konzervuje sa teplom v hermeticky uzatvorených sklenených alebo kovových obaloch. Sterilizujú sa tiež rozličné zeleninové a ovocné pretlaky (rajčiakový pretlak, detská výživa).

Mliečnym kysnutím sa konzervujú kapusta (kyslá kapusta), uhorky a nakladaná zelenina (čalamáda, zeleninová zmes a pod.).

Sušené ovocie a zelenina sú výrobky so zníženým obsahom vody. Nemajú obsahovať viac ako 12 % vody. Pri sušení nastávajú okrem zníženia obsahu vody aj určité chemické zmeny, napr. strata vitamínov, rozklad škrobu na cukry a pod. Z ovocia sa sušia najmä slivky, marhule, hrozno, zo zeleniny mrkva, petržlen, zeler, cibuľa a iné.

Medzi zahustené ovocné výrobky patria predovšetkým:

  • marmeláda (vyrába sa z jedného alebo z dvoch druhov ovocia, a to rozvareného a pretlačeného, zvareného s cukrom do rôsolovitej až tuhej konzistencie),
  • džem (pripraví sa povarením jedného druhu ovocia s cukrom na rôsolovitú konzistenciu, obsahuje kúsky neúplne rozvareného ovocia)
PRIHLÁSENIE
novinky
11.11.2024
Vážení učitelia, milí žiaci, ďakujeme za množstvo súťažných príspevkov, ktoré ste zaslali do všetk&y...
28.10.2024
  Ďakujeme pedagógom a žiakom zákaldných škôl za množstvo podnetných a krásnych súťažných p...
14.10.2024
Vážení pedagógovia a milí žiaci, registrácia do aktivít týždňa Hovorme o jedle bola 13. 10. 2024 ukončená...
16.09.2024
Vážení učitelia, milí žiaci,  tešíme sa na vašu účasť v XII. ročníku týždňa HOVORME O JED...