•• Konzervovanie ovocia a zeleniny ••
Väčšina zeleniny a ovocia sa uchováva konzervovaním, a to mrazením, sterilizáciou, mliečnym kysnutím, nakladaním do octu, sušením a zahusťovaním.
Najvýhodnejší spôsob konzervovania ovocia a zeleniny je mrazenie, lebo sa zachováva pôvodná farba, chuť, vôňa a vzhľad, ako aj najviac pôvodnej biologickej hodnoty. Pred zmrazovaním sa o. a z. vhodne upravia, vložia sa do obalov a zmrazujú sa. Uskladňujú sa pri teplote -18 °C.
Sterilizácia je konzervačný spôsob, pri ktorom sa predĺži trvanlivosť pôsobením tepla. Sterilizované ovocie a zelenina sa pripravujú z umytej a očistenej suroviny, ktorá sa zaleje nálevom a konzervuje sa teplom v hermeticky uzatvorených sklenených alebo kovových obaloch. Sterilizujú sa tiež rozličné zeleninové a ovocné pretlaky (rajčiakový pretlak, detská výživa).
Mliečnym kysnutím sa konzervujú kapusta (kyslá kapusta), uhorky a nakladaná zelenina (čalamáda, zeleninová zmes a pod.).
Sušené ovocie a zelenina sú výrobky so zníženým obsahom vody. Nemajú obsahovať viac ako 12 % vody. Pri sušení nastávajú okrem zníženia obsahu vody aj určité chemické zmeny, napr. strata vitamínov, rozklad škrobu na cukry a pod. Z ovocia sa sušia najmä slivky, marhule, hrozno, zo zeleniny mrkva, petržlen, zeler, cibuľa a iné.
Medzi zahustené ovocné výrobky patria predovšetkým: