•• Potravinová bezpečnosť a sebestačnosť ••
Potravinová bezpečnosť je základným ľudským právom a zabezpečí sa vtedy, keď budú mať všetci ľudia neustále fyzický a hospodársky prístup k primeranej, zdravotne neškodnej a výživnej strave, aby sa tak uspokojili ich výživové potreby a potravinové preferencie v prospech aktívneho a zdravého života.
Tri piliere potravinovej bezpečnosti:
Potravinová sebestačnosť krajiny je schopnosť zabezpečiť krytie potrieb domáceho trhu vlastným výrobným potenciálom. Ide o schopnosť krajiny zabezpečiť domáci trh s potravinami domáceho pôvodu. Miera potravinovej sebestačnosti je jedným z najdôležitejších ukazovateľov, v ktorom sa odráža celková ekonomika a spoločenská úroveň krajiny. Faktom je, že potravinová sebestačnosť Slovenska neustále klesá.
Dôležitým politickým rozhodnutím je definovanie akceptovateľného stupňa závislosti krajiny od dovozov potravín zo zahraničia. Zároveň nevyhnutné je sebestačnosť v potravinách pravidelne monitorovať.
Vhodne zvolená úroveň potravinovej bezpečnosti a sebestačnosti musí
Začnite od seba a prispejte k zvýšeniu potravinovej sebestačnosti a bezpečnosti Slovenska
Neexistuje krajina, ktorá by bola úplne sebestačná vo všetkých druhoch potravín. Slovensko však patrí medzi tie krajiny, ktoré si ešte stále dokážu vyrobiť základné druhy potravín. Napriek tomu sa na náš trh dováža stále viac potravín z iných krajín. Dokonca aj takých, ktoré si vieme doma vyprodukovať. Tie vytláčajú z trhu domáce potraviny a likvidujú domáceho výrobcu a výrobný potenciál krajiny.
Na stiahnutie:
Podporný materiál
Potravinová bezpečnosť a sebestačnosť.pdf