logo

•• Potravinová bezpečnosť a sebestačnosť ••


Potravinová bezpečnosť je základným ľudským právom a zabezpečí sa vtedy, keď budú mať všetci ľudia neustále fyzický a hospodársky prístup k primeranej, zdravotne neškodnej a výživnej strave, aby sa tak uspokojili ich výživové potreby a potravinové preferencie v prospech aktívneho a zdravého života.

Tri piliere potravinovej bezpečnosti:

  • Dostupnosť potravín - úroveň a stabilita potravinovej produkcie, uskladnenia, distribúcie a spracovania
  • Prístup k potravinám - výška príjmov a správne fungovanie potravinového trhu
  • Využitie potravín - výživová kvalita potravín ako aj bezpečnosťou potravín

Potravinová sebestačnosť krajiny je schopnosť zabezpečiť krytie potrieb domáceho trhu vlastným výrobným potenciálom. Ide o schopnosť krajiny zabezpečiť domáci trh s potravinami domáceho pôvodu. Miera potravinovej sebestačnosti je jedným z najdôležitejších ukazovateľov, v ktorom sa odráža celková ekonomika a spoločenská úroveň krajiny. Faktom je, že potravinová sebestačnosť Slovenska neustále klesá.

Dôležitým politickým rozhodnutím je definovanie akceptovateľného stupňa závislosti krajiny od dovozov potravín zo zahraničia. Zároveň nevyhnutné je sebestačnosť v potravinách pravidelne monitorovať.

Vhodne zvolená úroveň potravinovej bezpečnosti a sebestačnosti musí

  • poskytnúť občanom dostatok základných potravín i v období krízových situácií na svetových trhoch
  • zachovať prvky krajinotvorby a využitia národného prírodného bohatstva
  • udržať pracovné príležitosti     

Začnite od seba a prispejte k zvýšeniu potravinovej sebestačnosti a bezpečnosti Slovenska

  • prehodnoťte svoje stravovacie návyky a zaujímajte sa o pôvod potravín, ktoré nakupujete a konzumujete každý de
  • pri nákupe základných potravín uprednostnite slovenské potraviny
  • zaujímajte sa o dianie v slovenskom poľnohospodárstve a potravinárstve

Neexistuje krajina, ktorá by bola úplne sebestačná vo všetkých druhoch potravín. Slovensko však patrí medzi tie krajiny, ktoré si ešte stále dokážu vyrobiť základné druhy potravín. Napriek tomu sa na náš trh dováža stále viac potravín z iných krajín. Dokonca aj takých, ktoré si vieme doma vyprodukovať. Tie vytláčajú z trhu domáce potraviny a likvidujú domáceho výrobcu a výrobný potenciál krajiny.      

 

Na stiahnutie: 
Podporný materiál 
Potravinová bezpečnosť a sebestačnosť.pdf

PRIHLÁSENIE
novinky
17.11.2023
Vážení učitelia, milí žiaci, ďakujeme všetkým aktívnym školám za účasť a gratulujeme ví...
02.11.2023
Vážení učitelia, milí žiaci, tešíme sa z množstva súťažných príspevkov, ktoré ste zaslali do akt...
28.10.2023
Ďakujeme za všetky aktivity, ktoré ste počas XI. ročníka Týždňa Hovorme o jedla spoločne na školách pripravili a z...
16.10.2023
Pár fotografií z dnešnej tlačovej besedy k zahájeniu XI. ročníka týždňa Hovorme o jedle, ktorá sa uskutočnila na ...