•• Sacharidy a ich rozdelenie ••
Telo by nemohlo fungovať bez sacharidov. Sacharidy sú najjednoduchším dostupným zdrojom energie, používaným na udržanie stálej telesnej teploty. Až 55- 60% energie, ktorú denne vydáme, je vďaka poskytnutým cukrom.
Sacharidy sú dôležité pre fungovanie organizmu. Mozog je takmer výlučne závislý na neustálom prísune glukózy z krvi. Mozog dospelého človeka spotrebuje za deň asi 140 g glukózy, čo môže predstavovať až polovicu sacharidov prijatých potravou. Konzumácia sacharidového pokrmu alebo cukrom osladeného nápoja súvisí s lepším duševným výkonom, napríklad lepšou pamäťou, pohotovosťou, pozornosťou a schopnosťou počítať.
Sacharidy plnia mnohé funkcie:
Sacharidy (z gréckeho sacharon = cukor) sú z chemického hľadiska organické zlúčeniny zložené z uhlíka (C), vodíka (H) a kyslíka (O) približne v pomere 1:2:1. Ich deriváty môžu obsahovať aj fosfor (P), dusík (N) alebo síru (S). Podľa počtu cukorných jednotiek delíme sacharidy na monosacharidy, oligosacharidy (2-10 monosacharidov) a polysacharidy (11 a viac monosacharidov). Mono- a disacharidy sa nazývajú jednoduché cukry, ďalšie oligosacharidy a polysacharidy sú zložené cukry
Zdroj:
VÚP Bratislava, Cukor a jeho alternatívne náhrady – objektívne hodnotenie ich úloh vo výžive človeka (Literárna štúdia),
http://sk.wikipedia.org/wiki/Sacharid
http://referaty.aktuality.sk/cukry/referat-8799
http://www.eufic.org/article/sk/4/cukor/artid/sugars-diet/
http://referaty-seminarky.sk/sacharidy-cukry/
Na stiahnutie:
Podporný materiál
Sacharidy a ich rozdelenie.pdf