logo
•• Aj veveričky vedia prečo jedia orechy •• Orechy sú bohaté na tuk, ktorý tvoria nenasýtené mastné kyseliny. Znižujú cholesterol v krvi, podieľajú sa na tvorbe nervového tkaniva, podporujú tvorbu červených krviniek, blahodarne vplývajú na imunitný syst&...
•• Ako funguje samozber ovocia •• Niet nad čerstvé ovocie zo slovenských sadov. Trhoviská však nie sú jediné miesto, kde ich človek môže kúpiť. Čerstvé ovocie si môžete zadovážiť aj samozberom. Samozber prebieha tak, že prídete na pole, na ktorom si sami natrh&aacu...
•• Baklažán ••   Domovom baklažánu nie je Európa, ale juhovýchodná Ázia, hlavne Barma a India, kde sa pestuje od nepamäti. Do Európy sa dostal cez Španielsko v období maurských nájazdov. Fialovo čierny dužinatý plod dlhý 15 až 30 cm sa často využ&iac...
•• Hrozno - najstaršia kultúrna rastlina •• Koniec každého leta a začiatok jesene je sprevádzaný vôňou hrozna. Jeho typická vôňa je podobne ako jeho chuť nezameniteľná. Vinič hroznorodý je lianovitá rastlina a patrí medzi najstaršie kultúrne rastliny. Kult...
•• Je melón zelenina alebo ovocie? ••   Melón by asi málokto radil medzi zeleninu. Pravda je však taká, že táto výživná potravina z botanického hľadiska naozaj patrí medzi plodovú zeleninu do čeľade tekvicovitých. Okrem cukrového a vodového mel&oac...
•• Konzervovanie ovocia a zeleniny ••   Väčšina zeleniny a ovocia sa uchováva konzervovaním, a to mrazením, sterilizáciou, mliečnym kysnutím, nakladaním do octu, sušením a zahusťovaním. Najvýhodnejší spôsob konzervovania ovocia a zeleniny...
•• Koreňová zelenina •• Koreňová zelenina je bežne dostupná na trhu a predstavuje významnú zložku našej potravy. Slúži ako prírodné skladisko zásobných látok, preto patrí medzi najprístupnejšie zdroje energie pre značnú časť svetovej popu...
•• Kvasená kapusta •• Pri výrobe kvasenej kapusty ide o kvasenie kapusty prostredníctvom baktérií mliečneho kvasenia, ktoré vytvárajú najmä kyselinu mliečnu, kyselinu octovú a etylalkohol. Ako surovina sa na výrobu kvasenej kapusty využíva poloskorá a neskor&aa...
<< predchádzajúce | 1 | 2 | 3 |
PRIHLÁSENIE
novinky
16.09.2024
Vážení učitelia, milí žiaci,  tešíme sa na vašu účasť v XII. ročníku týždňa HOVORME O JED...
17.11.2023
Vážení učitelia, milí žiaci, ďakujeme všetkým aktívnym školám za účasť a gratulujeme ví...
02.11.2023
Vážení učitelia, milí žiaci, tešíme sa z množstva súťažných príspevkov, ktoré ste zaslali do akt...
28.10.2023
Ďakujeme za všetky aktivity, ktoré ste počas XI. ročníka Týždňa Hovorme o jedla spoločne na školách pripravili a z...