•• Bryndza ••
Bryndza je výrobok vyrábaný zo syrov z ovčieho mlieka, alebo zo zmesi syrov z ovčieho a kravského mlieka, pričom podiel syra z ovčieho mlieka musí byť v sušine bryndze vyšší ako 50 % hmotnostných. Základnou surovinou na výrobu bryndze je ovčí syr (
•• Čerstvé syry ••
Medzi čerstvé syry patria všetky druhy, ktoré sú charakteristické dobrým prekysnutím syra po výrobe a môžu sa konzumovať po jej ukončení. Vyrábajú sa o rôznom obsahu tuku (odtučnené až po vysokotučné), o rôznej su&scar
•• Druhy syrov ••
Syr je výrobok z mlieka zložený z mliečnej bielkoviny, tukov a zvyšných zložiek mlieka. Výroba syra sa zaraďuje k najnáročnejšej mliekarenskej výrobe. Vyrába sa zrážaním mlieka syridlom alebo kyselinou mliečnou. V súčasnosti j
•• Jogurty ••
Jogurty sú najrozšírenejšie a najobľúbenejšie kyslomliečne výrobky. Podľa technologického spôsobu výroby majú jogurty charakteristickú textúru a konzistenciu a môžeme ich členiť na pevné (tuhé), krémovité (pas
•• Kyslomliečne výrobky ••
Kyslomliečne výrobky, často označované ako fermentované výrobky, tvoria významnú skupinu mliečnych výrobkov. Prispievajú k zdravej výžive detí, mládeže, ľudí v produktívnom veku a ľudí staršej generácie.
•• Maslo ••
Maslo je výrobok zo smotany patriaci do skupiny mliečnych tukov. Mliečne tuky sú výrobky vo forme emulzie voda v oleji vyrábané len z mlieka alebo mliečnych výrobkov, v ktorých je tuk dôležitou zložkou, avšak môžu sa pridať ďalšie zložky potrebné na ich v&yac
•• Mliečne výrobky ••
Kyslomliečne výrobky - sú vyrábané z mlieka pôsobením špeciálnych baktérií. Dochádza k cielenému kvaseniu mlieka a pridá
•• Parené syry ••
Slovensko má druhy syrov s tradičnými charakteristickými vlastnosťami a tvarmi, ktoré sú získané špecifickou technológiou naparovania, alebo parenia syroviny pri výrobe syrov. Syry sa vyrábajú z ovčieho i kravského pasterizovaného
novinky
16.09.2024
Vážení učitelia, milí žiaci,
tešíme sa na vašu účasť v XII. ročníku týždňa HOVORME O JED...
17.11.2023
Vážení učitelia, milí žiaci,
ďakujeme všetkým aktívnym školám za účasť a gratulujeme ví...
02.11.2023
Vážení učitelia, milí žiaci,
tešíme sa z množstva súťažných príspevkov, ktoré ste zaslali do akt...
28.10.2023
Ďakujeme za všetky aktivity, ktoré ste počas XI. ročníka Týždňa Hovorme o jedla spoločne na školách pripravili a z...