logo
•• Bryndza •• Bryndza je výrobok vyrábaný zo syrov z ovčieho mlieka, alebo zo zmesi syrov z ovčieho a kravského mlieka, pričom podiel syra z ovčieho mlieka musí byť v sušine bryndze vyšší ako 50 % hmotnostných. Základnou surovinou na výrobu bryndze je ovčí syr (
•• Čerstvé syry •• Medzi čerstvé syry patria všetky druhy, ktoré sú charakteristické dobrým prekysnutím syra po výrobe a môžu sa konzumovať po jej ukončení. Vyrábajú sa o rôznom obsahu tuku (odtučnené až po vysokotučné), o rôznej su&scar
•• Druhy syrov •• Syr je výrobok z mlieka zložený z mliečnej bielkoviny, tukov a zvyšných zložiek mlieka. Výroba syra sa zaraďuje k najnáročnejšej mliekarenskej výrobe. Vyrába sa zrážaním mlieka syridlom alebo kyselinou mliečnou. V súčasnosti j
•• Jogurty •• Jogurty sú  najrozšírenejšie a najobľúbenejšie kyslomliečne výrobky. Podľa technologického spôsobu výroby majú jogurty charakteristickú textúru a konzistenciu a môžeme ich členiť na pevné (tuhé), krémovité (pas
•• Kyslomliečne výrobky •• Kyslomliečne výrobky, často označované ako fermentované výrobky, tvoria významnú skupinu mliečnych výrobkov. Prispievajú k zdravej výžive detí, mládeže, ľudí v produktívnom veku a ľudí staršej generácie.
•• Maslo •• Maslo je výrobok zo smotany patriaci do skupiny mliečnych tukov. Mliečne tuky sú výrobky vo forme emulzie voda v oleji vyrábané len z mlieka alebo mliečnych výrobkov, v ktorých je tuk dôležitou zložkou, avšak môžu sa pridať ďalšie zložky potrebné na ich v&yac
        •• Mliečne výrobky ••        Kyslomliečne výrobky - sú vyrábané z mlieka pôsobením špeciálnych baktérií. Dochádza k cielenému kvaseniu mlieka a pridá
•• Parené syry •• Slovensko má druhy syrov s tradičnými charakteristickými vlastnosťami a tvarmi, ktoré sú získané špecifickou technológiou naparovania, alebo parenia syroviny pri výrobe syrov. Syry sa vyrábajú z ovčieho i kravského pasterizovaného
<< predchádzajúce | 1 | 2 |
PRIHLÁSENIE
novinky
07.11.2021
Vážení pedagógovia a milí žiaci, Hodnotiaca komisia vyhodnotila zaslané súťažné príspevky a vybrala v&i...
19.10.2021
Vážení pedagógovia a milí žiaci, veríme, že ste si týždeň HOVORME O JEDLE krásne užili, dozvedeli ste sa ve...
11.10.2021
Ďakujeme všetkým zaregistrovaným školám za prejavený záujem.  Učiteľom a žiakom želáme veľa z&aacu...
04.10.2021
ŠPECIÁLNE ŽREBOVANIE PRE ŠKOLKÉ JEDÁLNE Do žrebovania môže byť zaradená školská jedáleň tej...