PLYTVANIE POTRAVINAMI – prieskum žiakov základných škôl zapojených do súťaže HOVORME O JEDLE
Metóda prieskumu: osobné záznamníky plytvania potravinami.
Termín vykonania prieskumu: prieskum na školách prebiehal v dvoch možných termínoch - od 20.10.2014 do 24.10.2014 alebo od 27.10.2014 do 31.10.2014.
Do prieskumu sa zapojilo: 1253 žiakov z 93 triednych kolektívov zo 42 základných škôl.
Účel dotazovania:
Pri vzdelávaní detí a mládeže o potravinách je nevyhnutné upozorňovať na problematiku plytvania potravinami v každej fáze potravinového reťazca od poľnohospodárskej prvovýroby, cez spracovanie až po spotrebu potravín v domácnostiach. Znižovanie produkcie odpadu si vyžaduje zmeny aj v správaní spotrebiteľov. So vzdelávaním je preto potrebné začať už u malých detí.
Cieľ dotazovania:
Cieľom prieskumu bolo získať informácie o plytvaní potravinami u žiakov 1. a 2. stupňa základných škôl počas ich pobytu v školskom prostredí v priebehu jedného týždňa a navrhnúť riešenia na zníženie množstva vyhodených potravín v škole.
Tu si môžete stiahnuť:
Výsledky prieskumu.pdf