•• Maslo ••
Maslo je výrobok zo smotany patriaci do skupiny mliečnych tukov. Mliečne tuky sú výrobky vo forme emulzie voda v oleji vyrábané len z mlieka alebo mliečnych výrobkov, v ktorých je tuk dôležitou zložkou, avšak môžu sa pridať ďalšie zložky potrebné na ich výrobu s tým, že tieto zložky nenahrádzajú žiadnu mliečnu zložku, či už úplne alebo čiastočne. Maslom môže byť označený iba výrobok, obsahujúci 82 % mliečneho tuku a 16 % vody.
Technológia výroby masla:
-
stanovenie množstva tuku v smotane určenej na výrobu masla
-
odvetranie (dezodorizácia) smotany
-
pasterizácia smotany (90°C)
-
biologické zrenie smotany
-
fyzikálne zrenie smotany
-
zmaselňovanie
-
balenie a skladovanie masla
novinky
11.11.2024
Vážení učitelia, milí žiaci,
ďakujeme za množstvo súťažných príspevkov, ktoré ste zaslali do všetk&y...
28.10.2024
Ďakujeme pedagógom a žiakom zákaldných škôl za množstvo podnetných a krásnych súťažných p...
14.10.2024
Vážení pedagógovia a milí žiaci,
registrácia do aktivít týždňa Hovorme o jedle bola 13. 10. 2024 ukončená...
16.09.2024
Vážení učitelia, milí žiaci,
tešíme sa na vašu účasť v XII. ročníku týždňa HOVORME O JED...