logo
•• Ako skladovať strukoviny •• Strukoviny skladujeme voľne uložené alebo vrecované. Semeno hrachu, šošovice, sóje a fazule sa skladuje pri vlhkosti do 14 %. V tomto prípade je možné voľne uložené strukoviny v podlahových skladoch navrstviť maximálne do výšky 3 m. Pr
•• Ako upraviť strukoviny? ••   Látky obsiahnuté v šupkách spôsobujú nafukovanie. Šupky odstránime prepasírovaním, alebo môžeme strukoviny variť s niektorými bylinkami, napríklad bazalkou, saturejkou alebo šalviou. Niektoré druhy sa konzumuj
•• Ako uvariť strukoviny? ••   Strukoviny pred varením zásadne namáčame. Po prvé tým skrátime dobu varenia, po druhé ich zbavíme lektínov a po tretie zlepšíme stráviteľnosť strukovín. Lektíny sú bielkoviny (glykoproteíny) obsiahnut&ea
•• Kráľovná strukovín ••   Viete si dnes predstaviť, že by ste zaplatili za nákup šošovicou? Tak tomu totiž bolo kedysi. Šošovica je známa už niekoľko storočí a viaceré zdroje tvrdia, že pochádza zo Stredného východu - Indie, kde slúžila ako
•• Tradičné druhy strukovín a ich pestovanie •• Strukoviny sa zaradujú medzi bôbovité rastliny. Z hľadiska výživy sú významné ako pre človeka, tak aj pre zvieratá. Vo svojej štruktúre obsahujú najmä bielkoviny, sacharidy - škrob, vlákninu
•• Vplyv strukovín na organizmus ••   Fazuľa, šošovica a sója majú semená uložené v strukoch, preto patria do skupiny potravín nazývaných STRUKOVINY. Strukoviny majú množstvo pozitívnych účinkov na ľudský organizmus. Sú bohat&eacut
•• Využívanie strukovín v minulosti ••  Strukoviny sú jedny z najstarších domestikovaných rastlín sveta. Človek ich začal pestovať už 10 000 rokov pred Kristom. Ani v súčasnosti ešte nie sú celkom prebádané. Veľký úspech z
•• Strukoviny a ich význam vo výžive •• Denná dávka vlákniny by mala byť približne 30g. Preto by mali strukoviny tvoriť nevyhnutnú súčasť nášho jedálnička. Aby sme jedli zdravo a s rozumom, mali by sme strukoviny konzumovať aspoň jedenkrát týždenne. Strukovi
<< predchádzajúce | | nasledujúce >>
PRIHLÁSENIE
novinky
07.11.2021
Vážení pedagógovia a milí žiaci, Hodnotiaca komisia vyhodnotila zaslané súťažné príspevky a vybrala v&i...
19.10.2021
Vážení pedagógovia a milí žiaci, veríme, že ste si týždeň HOVORME O JEDLE krásne užili, dozvedeli ste sa ve...
11.10.2021
Ďakujeme všetkým zaregistrovaným školám za prejavený záujem.  Učiteľom a žiakom želáme veľa z&aacu...
04.10.2021
ŠPECIÁLNE ŽREBOVANIE PRE ŠKOLKÉ JEDÁLNE Do žrebovania môže byť zaradená školská jedáleň tej...