•• 5 zásad k bezpečnejším potravinám ••
1. Udržiavaj čistotu
Umývaj si ruky pred manipuláciou s potravinami aj počas prípravy jedla.
Umývaj si ruky po použití toalety.
Umývaj a čisti všetky plochy, náradia a zariadenia p...
•• Chladnička - najlepší pomocník v kuchyni ••
Mikroorganizmy sa najrýchlejšie množia pri teplotách medzi 5 °C – 60 °C. Preto je dôležité potraviny uchovávať pri teplotách nižších ako 5 °C, alebo ich tepelne upravovať pri teplotách nad 60 °...
•• Druhy skladov potravín ••
Spôsob skladovania potravín ovplyvňuje ich zdravotnú nezávadnosť a kvalitu. Pri nevhodnom skladovaní môže dôjsť k znehodnoteniu potravín (ekonomické straty) a zmenám, ktoré môžu viesť ku vzniku radu alimentárnych n&a...
•• HYGIENA potravín - osobná HYGIENA ••
Výraz „hygiena potravín“ sa často spája s osobnou hygienou, čím sa mnoho krát myslí iba umývanie rúk.
Chápanie hygieny potravín sa skutočne vzťahuje na všeobecný stav čistoty ľudí manipuluj&...
•• Krížová kontaminácia ••
O krížovej kontaminácii hovoríme v prípadoch, ak sa mikroorganizmy prítomné v surových potravinách, na nástrojoch a na znečistených povrchoch dostanú do hotových alebo umytých potravín alebo na čist...
•• Mrazenie potravín ••
Mrazenie potravín je v oblasti výživy jedným z najvýznamnejších objavov 20. storočia. Nízka teplota má rozhodujúci vplyv na činnosť mikroorganizmov, enzýmov a na priebeh chemických reakcií. Znižovaním teploty bunkové &...
•• Potraviny, ktoré nepatria do chladničky ••
Mnohí z nás majú predstavu, že ak skladujeme potraviny v chladničke, zostanú dlhšie čerstvé. Nemusí to byť však vždy pravda. Niektoré potraviny skladované v chladničke strácajú nielen chuť, ale čo je podstatn&e...
•• Prečo sa jedlo kazí ••
Mikroorganizmy, ako sú huby, kvasinky a baktérie sa nachádzajú vo všetkom živom. Ak sú nevhodným skladovaním potravín vytvorené vhodné podmienky na ich rast, začnú sa množiť, rozkladať živiny a tvoriť rôzne vedľajšie ...