logo

•• Ultrazvuk ••

Ultrazvuk je mechanické vlnenie, ktorého frekvencia je vyššia ako frekvencia zvuku, t. j. vyššia ako 20 kHz. Frekvenčný rozsah ultrazvukových vĺn je pritom veľmi široký. Technickými prostriedkami sa dajú vytvárať aj ultrazvukové vlny s frekvenciou nad 1 GHz (1000 MHz).

Ultrazvuk nachádza široké uplatnenie v rôznych odvetviach priemyslu, stavebníctva, v lodnej doprave, vo vojenskej technike, ale aj v zdravotníctve. Pomocou neho sa skúšajú vlastnosti materiálov, kontrolujú sa betónové nosníky, mosty, rotory turbín a iných strojov. Ultrazvuk umožňuje obrábanie najtvrdších materiálov, ale aj spájkovanie hliníka. Uplatňuje sa pri výrobe najjemnejších emulzií, ale aj pri meraní rýchlosti prúdenia kvapalín a plynov. Jedným z posledných výdobytkov ultrazvukovej techniky je sonografia, metóda ultrazvukového zobrazovania, ktorá sa používa v lekárstve, obzvlášť v gynekológii.

Ultrazvuk má negatívne účinky na živé organizmy, rozrušuje biologické štruktúry a ak je aplikovaný  vo väčších dávkach, má schopnosť usmrcovať bunky. Spôsobuje to tzv. intracelulárna kavitácia – mikromechanické šoky, ktoré rozrušujú bunečné štrukturálne a funkčné zložky až do štádia úplnej dezintegrácie a rozpadu buniek. Táto schopnosť sa dá využiť k deaktivácii baktérií pri výrobe potravín. Ultrazvuk je schopný meniť vlastnosti potravín: ničí bunky, podporuje chemické reakcie, inhibuje enzýmy, rozmelňuje mäso (denderizácia), modifikuje kryštalizačné procesy a.i.

Veľmi sporná sa ale stáva otázka ultrazvukového vyšetrenia plodu pred narodením, nakoľko hrozí poškodenie mozgu inak zdravého dieťaťa, ešte v prenatálnom štádiu.

PRIHLÁSENIE
novinky
17.11.2023
Vážení učitelia, milí žiaci, ďakujeme všetkým aktívnym školám za účasť a gratulujeme ví...
02.11.2023
Vážení učitelia, milí žiaci, tešíme sa z množstva súťažných príspevkov, ktoré ste zaslali do akt...
28.10.2023
Ďakujeme za všetky aktivity, ktoré ste počas XI. ročníka Týždňa Hovorme o jedla spoločne na školách pripravili a z...
16.10.2023
Pár fotografií z dnešnej tlačovej besedy k zahájeniu XI. ročníka týždňa Hovorme o jedle, ktorá sa uskutočnila na ...