logo
•• Databáza zloženia potravín SR ••   Prvá oficiálna internetová verzia národnej databázy nutričného zloženia potravín vznikla v roku 2008 a jej hlavným cieľom bolo poskytnúť laickej i odbornej verejnosti informácie o nutričnom zložení
•• Dátum minimálnej trvanlivosti •• Dátum minimálnej trvanlivosti (DMT) je dátum, ktorý sa povinne uvádza na všetkých potravinách, okrem rýchlo sa kaziacich potravín, pri ktorých sa používa "dátum spotreby". Vymedzuje minimálnu
•• Dátum spotreby •• Dátum spotreby - je časový údaj, do ktorého si potravina pri správnom skladovaní uchováva svoje špecifické vlastnosti. Toto označenie sa uvádza na potravinách, ktoré z mikrobiologického hľadiska podliehajú rýchlej skaze.
•• DDT •• DDT (dichlór-difenyl-trichlóretán) bol prvýkrát syntetizovaný už v roku 1874 Othmarom Zeidlerom. Jeho insekticídne účinky však objavil až švajčiarský chemik Paul Hermann Müller v roku 1939. Od druhej svetovej vojny bolo DDT hromadne používané ako
•• Debraning •• Kontinuálny proces, ktorý spočíva v lúpaní a brúsení zrna čistej a suchej pšenice. Najväčšími výhodami tejto technológie je zvýšenie výkonu mlyna s existujúcimi zariadeniami, efektívnejšie a ekonomickej&sca
<< predchádzajúce | | nasledujúce >>
PRIHLÁSENIE
novinky
19.10.2021
Vážení pedagógovia a milí žiaci, veríme, že ste si týždeň HOVORME O JEDLE krásne užili, dozvedeli ste sa ve...
11.10.2021
Ďakujeme všetkým zaregistrovaným školám za prejavený záujem.  Učiteľom a žiakom želáme veľa z&aacu...
04.10.2021
ŠPECIÁLNE ŽREBOVANIE PRE ŠKOLKÉ JEDÁLNE Do žrebovania môže byť zaradená školská jedáleň tej...
30.09.2021
NEPREHLIADNITE !!!!! Vážení koordinátori súťaže Hovorme o jedle,  elektornický systém zasielal potvrdenie ...