logo
•• Náhradné sladidlá •• Náhradné (umelé) sladidlá, tiež nazývané “náhrady cukru“, sú látky, ktoré sa používajú namiesto sacharózy (stolného cukru) na osladenie potravín a nápojov. Vzhľadom k tomu, že umel&ea
•• Naklíčené semená •• Naklíčené semená sú bohatým zdrojom minerálnych látok, vitamínov, enzýmov, stopových prvkov a rastlinných bielkovín v koncentrovanej forme. Už po dvoch hodinách klíčenia sa v semienku zvyšuje obsah vitam
•• Nebalené potraviny ••   V obchodoch sa pravidelne stretávame okrem balených aj s nebalenými potravinami. Podľa platnej legislatívy (http://www.svssr.sk/dokumenty/legislativa/vv_127_2012.pdf) je ten, kto potraviny vyrába, manipuluje s nimi alebo ich umiestňuje na trh, povinný ich ozna
•• Nebezpečenstvo z potravín •• Nebezpečenstvo z potravín - biologické, chemické alebo fyzikálne látky v potravinách, prípadne stav potravín, ktorý môže nepriaznivo vplývať na zdravie človeka. Cudzorodé látky v potravinách s&uacu
•• Neznášanlivosť potravín •• Neznášanlivosť potravín – potravinová intolerancia nie je priamo život ohrozujúca, ej vplyv by sa nemal nikdy podceňovať. Postihnuté osoby majú sťaženú schopnosť viesť normálny zdravý život. Výskyt potravinovej int
•• Niacín •• Niacín (niacínamid, vitamín B3, kyselina nikotínová, protipelagrický faktor, nicotinic acid, nikotinát, vitamín PP) podporuje funkciu zažívacieho ústrojenstva, kože a nervov. Rovnako má nenahraditeľnú úlohu pri premene potravy na energiu. D&
•• Nitkovitosť chleba •• Nitkovitosť chleba je choroba chleba spôsobená mukoidným variantom Bacillus mesentericus a Bacillus sobtilis. Spóry týchto bacilov sa nachádzajú v múke, na obilí a v pôde. Keď sú dodržané zásady technológie výroby (dost
•• Nutričná databáza •• Nutričná databáza je tabuľka nutričných a energetických hodnôt potravín. Informuje o množstve bielkovín, sacharidov, tukov a energie v jednotlivých potravinách v 100g potraviny. Aby človek mohol regulovať vlastnú vý
<< predchádzajúce | 1 | 2 |
PRIHLÁSENIE
novinky
11.11.2024
Vážení učitelia, milí žiaci, ďakujeme za množstvo súťažných príspevkov, ktoré ste zaslali do všetk&y...
28.10.2024
  Ďakujeme pedagógom a žiakom zákaldných škôl za množstvo podnetných a krásnych súťažných p...
14.10.2024
Vážení pedagógovia a milí žiaci, registrácia do aktivít týždňa Hovorme o jedle bola 13. 10. 2024 ukončená...
16.09.2024
Vážení učitelia, milí žiaci,  tešíme sa na vašu účasť v XII. ročníku týždňa HOVORME O JED...