logo
•• Baktérie •• Baktérie sú skupina jednobunkových organizmov. Sú najrozšírenejšou skupinou organizmov na svete. Bakteriálna bunka nemá membránu oddeľujúcu jadro od cytoplazmy. Baktérie sa nerozmnožujú pohlavne, najčastejšie sa delia binárne.
•• Balená potravina •• Balená potravina je akákoľvek jednotlivá položka určená na prezentáciu ako taká pre konečného spotrebiteľa a pre zariadenia spoločného stravovania, ktorá pozostáva z potraviny a obalu, do ktorého bola vložená predtým, ako bola pon&
•• Benzén •• Benzén bol objavený v roku 1825 fyzikom M. Faradayom v koksárenskom plyne. Po jeho objave sa dlho viedli spory o jeho chemickej štruktúre. Syntézu benzénu zvládol ako prvý nemecký chemik Eilhard Mitscherlich zahrievaním kyseliny benzoovej s oxidom vá
•• Benzopyrén •• Benzopyrén patrí do skupiny polycyklických aromatických uhľovodíkov, nachádza sa v uhoľnom dechte, v automobilových výfukových plynoch (najmä z dieselových motorov), ďalej v každom dyme vzniknutom pri spaľovaní organických materiálov
•• Besnotióza •• Objavuje sa hlavne u mäsových plemien dobytka limousine a charolais, najmä exportovaných z Francúzska. Táto nákaza sa v súčasnosti šíri Nemeckom, kde začína byť ekonomickým problémom mäsového dobytka. Pôvodca ochorenia Besno
•• Beta glukán •• Beta glukán je zložený cukor (polysacharid). Jeho jediným stavebným prvkom je glukóza (jednoduchý cukor), pričom glukózové jednotky sú viazané do dlhých reťazcov. Beta glukán je unikátny prírodný komplexný polysach
•• Betakarotén •• Betakarotén je provitamínom vitamínu A, v tele sa premieňa na ľahko využiteľný vitamín A, pričom organizmus si sám reguluje množstvo vytvoreného vitamínu A podľa aktuálnej potreby. Významnou vlastnosťou betakaroténu je podpora a udržanie spr&aacu
•• Bezlepková diéta •• Bezlepkovú diétu musia dodržiavať ľudia s ochorením celiakia. Toto ochorenie postihuje až 1% obyvateľstva. Celiakia je trvalá neznášanlivosť imunitného systému voči lepkovej bielkovine gluténu, ktorý sa nachádza v mnohých druh
<< predchádzajúce | 1 | 2 |
PRIHLÁSENIE
novinky
11.11.2024
Vážení učitelia, milí žiaci, ďakujeme za množstvo súťažných príspevkov, ktoré ste zaslali do všetk&y...
28.10.2024
  Ďakujeme pedagógom a žiakom zákaldných škôl za množstvo podnetných a krásnych súťažných p...
14.10.2024
Vážení pedagógovia a milí žiaci, registrácia do aktivít týždňa Hovorme o jedle bola 13. 10. 2024 ukončená...
16.09.2024
Vážení učitelia, milí žiaci,  tešíme sa na vašu účasť v XII. ročníku týždňa HOVORME O JED...