•• Suroviny ••
Prevažná väčšina surovín spracovávaných potravinárskym priemyslom pochádza z poľnohospodárskej produkcie. Primárne produkty rastlinnej a živočíšnej výroby sú rôznymi technologickými postupmi upravené do formy vhodnej na spotrebu ako potraviny (mlieko, mliečne výrobky, spracované ovocie a zelenina), alebo sú spracovávané na produkty, ktoré sú surovinami pre ďalšiu potravinársku výrobu (múka, slad, cukor). Vedľajšími produktmi zo spracovania surovín môžu byť aj suroviny pre iné výroby ako potravinárske (napr. melasa). Veľmi dôležitou a nenahraditeľnou surovinou je voda. Medzi suroviny patria aj prídavné látky, ktoré sa do výrobku pridávajú v malom množstve, ale významne ovplyvňujú technologické, senzorické alebo nutričné vlastnosti potravín (napr. farbivá, sladidlá, emulgátory atď.). Požiadavky na surovinu (technologické, hygienické, senzorické a nutričné) sa odvodzujú od požiadaviek na finálny výrobok - dostatok kvalitných surovín je základom pre výrobu kvalitných potravín. Zvláštnu skupinu surovín tvoria suroviny označované ako bioprodukty. Ide o suroviny, ktoré boli vyprodukované podľa oficiálne definovaných zásad ekologického poľnohospodárstva.