logo

•• Vajcia ••


Vajce je z hľadiska obsahu bielkovín, vitamínov, minerálnych látok, nenasýtených mastných kyselín a ďalších biologicky účinných zložiek nutrične cennou potravinou.

Z hľadiska aminokyselinového zloženia je vaječná bielkovina ideálna, býva používaná ako štandard pri porovnávaní výživovej hodnoty bielkovín (hodnota 100 – pre vaječnú bielkovinu, 74 – pre sojovú bielkovinu, 54 – pre pšeničnú bielkovinu). Na druhej strane však býva poukazované na vysoký obsah cholesterolu. Výskumy však ukazujú, že cholesterol z vajec nijak významne neprispieva k zvyšovaniu hladiny cholesterolu v krvi.

Problémom vajec je častá mikrobiálna kontaminácia, v dôsledku ktorej dochádza k chorobám z potravín. Vajcia sú a budú z hľadiska výskytu salmonel na povrchu škrupiny ako aj v žĺtku rizikovou potravinou. Svedčí o tom každoročný výskyt epidemií, ktorých príčinou boli surové alebo nedostatočne tepelne upravené vajcia. Preto platia pre používanie vajec pri príprave jedál zvláštne hygienické požiadavky.

PRIHLÁSENIE
novinky
11.11.2024
Vážení učitelia, milí žiaci, ďakujeme za množstvo súťažných príspevkov, ktoré ste zaslali do všetk&y...
28.10.2024
  Ďakujeme pedagógom a žiakom zákaldných škôl za množstvo podnetných a krásnych súťažných p...
14.10.2024
Vážení pedagógovia a milí žiaci, registrácia do aktivít týždňa Hovorme o jedle bola 13. 10. 2024 ukončená...
16.09.2024
Vážení učitelia, milí žiaci,  tešíme sa na vašu účasť v XII. ročníku týždňa HOVORME O JED...