logo

•• Vajcia ••


Vajce je z hľadiska obsahu bielkovín, vitamínov, minerálnych látok, nenasýtených mastných kyselín a ďalších biologicky účinných zložiek nutrične cennou potravinou.

Z hľadiska aminokyselinového zloženia je vaječná bielkovina ideálna, býva používaná ako štandard pri porovnávaní výživovej hodnoty bielkovín (hodnota 100 – pre vaječnú bielkovinu, 74 – pre sojovú bielkovinu, 54 – pre pšeničnú bielkovinu). Na druhej strane však býva poukazované na vysoký obsah cholesterolu. Výskumy však ukazujú, že cholesterol z vajec nijak významne neprispieva k zvyšovaniu hladiny cholesterolu v krvi.

Problémom vajec je častá mikrobiálna kontaminácia, v dôsledku ktorej dochádza k chorobám z potravín. Vajcia sú a budú z hľadiska výskytu salmonel na povrchu škrupiny ako aj v žĺtku rizikovou potravinou. Svedčí o tom každoročný výskyt epidemií, ktorých príčinou boli surové alebo nedostatočne tepelne upravené vajcia. Preto platia pre používanie vajec pri príprave jedál zvláštne hygienické požiadavky.

PRIHLÁSENIE
novinky
07.11.2021
Vážení pedagógovia a milí žiaci, Hodnotiaca komisia vyhodnotila zaslané súťažné príspevky a vybrala v&i...
19.10.2021
Vážení pedagógovia a milí žiaci, veríme, že ste si týždeň HOVORME O JEDLE krásne užili, dozvedeli ste sa ve...
11.10.2021
Ďakujeme všetkým zaregistrovaným školám za prejavený záujem.  Učiteľom a žiakom želáme veľa z&aacu...
04.10.2021
ŠPECIÁLNE ŽREBOVANIE PRE ŠKOLKÉ JEDÁLNE Do žrebovania môže byť zaradená školská jedáleň tej...