logo

•• Vajcia ••


Vajce je z hľadiska obsahu bielkovín, vitamínov, minerálnych látok, nenasýtených mastných kyselín a ďalších biologicky účinných zložiek nutrične cennou potravinou.

Z hľadiska aminokyselinového zloženia je vaječná bielkovina ideálna, býva používaná ako štandard pri porovnávaní výživovej hodnoty bielkovín (hodnota 100 – pre vaječnú bielkovinu, 74 – pre sojovú bielkovinu, 54 – pre pšeničnú bielkovinu). Na druhej strane však býva poukazované na vysoký obsah cholesterolu. Výskumy však ukazujú, že cholesterol z vajec nijak významne neprispieva k zvyšovaniu hladiny cholesterolu v krvi.

Problémom vajec je častá mikrobiálna kontaminácia, v dôsledku ktorej dochádza k chorobám z potravín. Vajcia sú a budú z hľadiska výskytu salmonel na povrchu škrupiny ako aj v žĺtku rizikovou potravinou. Svedčí o tom každoročný výskyt epidemií, ktorých príčinou boli surové alebo nedostatočne tepelne upravené vajcia. Preto platia pre používanie vajec pri príprave jedál zvláštne hygienické požiadavky.

PRIHLÁSENIE
novinky
17.11.2023
Vážení učitelia, milí žiaci, ďakujeme všetkým aktívnym školám za účasť a gratulujeme ví...
02.11.2023
Vážení učitelia, milí žiaci, tešíme sa z množstva súťažných príspevkov, ktoré ste zaslali do akt...
28.10.2023
Ďakujeme za všetky aktivity, ktoré ste počas XI. ročníka Týždňa Hovorme o jedla spoločne na školách pripravili a z...
16.10.2023
Pár fotografií z dnešnej tlačovej besedy k zahájeniu XI. ročníka týždňa Hovorme o jedle, ktorá sa uskutočnila na ...