logo

•• Lipoproteíny ••

Lipoproteíny sú častice, ktoré sa skladajú z nekovalentne asociovaných lipidov a proteínov.

Ich hlavnou funkciou je prenášanie triacylglycerolov a cholesterolu.

Plazmové lipoproteíny vytvárajú guľovité, micelám podobné častice, ktoré obsahujú nepolárne jadro z triacylglycerolov a esterov cholesterolu. Toto jadro je obklopené amfifilným obalom z proteínov, fosfolipidov a cholesterolu.

Lipoproteíny  rozdeľujeme do 5 kategórií na základe svojej funkcie a fyzikálnych vlastností.

 

Chylomikróny – ktoré transportujú exogénne (teda prijímané v potrave) triacylglyceroly a cholesterol z čriev do tkanív

VLDL–  lipoproteíny s veľmi nízkou hustotou       

IDL    – lipoproteíny so strednou hustotou

LDL   – lipoproteíny s nízkou hustotou       

VLDL, IDL, LDL- čo je skupina príbuzných častíc, ktoré prenášajú endogénne (vnútorné) triacylglyceroly a cholesterol z pečene do tkanív                

HDL  – lipoproteíny s vysokou hustotou – ktoré prenášajú endogénny cholesterol do pečene

Lipoproteínové častice podstupujú neustále metabolické zmeny, takže majú rôzne vlastnosti a zloženie.

Každá častica obsahuje dostatočné množstvo proteínov, fosfolipidov a cholesterolu, aby sa vytvorila asi 2 nm silná monomolekulárna vrstva týchto látok na svojom povrchu. Hustota lipoproteínov vzrastá so znižujúcim sa polomerom častice, pretože hustota ich vonkajšieho plášťa je väčšia ako hustota vnútorného jadra.

Proteínové zložky lipoproteínov sa nazývajú alipoproteíny = apoproteíny. Sú rozpustné vo vode, ale vo vodnom prostredí majú tendenciu sa zhlukovať. Alipoproteíny majú závitnicovú formu, ktorá sa po ich včlenení do lipoproteínov ešte zvýši.

PRIHLÁSENIE
novinky
17.11.2023
Vážení učitelia, milí žiaci, ďakujeme všetkým aktívnym školám za účasť a gratulujeme ví...
02.11.2023
Vážení učitelia, milí žiaci, tešíme sa z množstva súťažných príspevkov, ktoré ste zaslali do akt...
28.10.2023
Ďakujeme za všetky aktivity, ktoré ste počas XI. ročníka Týždňa Hovorme o jedla spoločne na školách pripravili a z...
16.10.2023
Pár fotografií z dnešnej tlačovej besedy k zahájeniu XI. ročníka týždňa Hovorme o jedle, ktorá sa uskutočnila na ...