•• Lipoproteíny ••
Lipoproteíny sú častice, ktoré sa skladajú z nekovalentne asociovaných lipidov a proteínov.
Ich hlavnou funkciou je prenášanie triacylglycerolov a cholesterolu.
Plazmové lipoproteíny vytvárajú guľovité, micelám podobné častice, ktoré obsahujú nepolárne jadro z triacylglycerolov a esterov cholesterolu. Toto jadro je obklopené amfifilným obalom z proteínov, fosfolipidov a cholesterolu.
Lipoproteíny rozdeľujeme do 5 kategórií na základe svojej funkcie a fyzikálnych vlastností.
Chylomikróny – ktoré transportujú exogénne (teda prijímané v potrave) triacylglyceroly a cholesterol z čriev do tkanív
VLDL– lipoproteíny s veľmi nízkou hustotou
IDL – lipoproteíny so strednou hustotou
LDL – lipoproteíny s nízkou hustotou
VLDL, IDL, LDL- čo je skupina príbuzných častíc, ktoré prenášajú endogénne (vnútorné) triacylglyceroly a cholesterol z pečene do tkanív
HDL – lipoproteíny s vysokou hustotou – ktoré prenášajú endogénny cholesterol do pečene
Lipoproteínové častice podstupujú neustále metabolické zmeny, takže majú rôzne vlastnosti a zloženie.
Každá častica obsahuje dostatočné množstvo proteínov, fosfolipidov a cholesterolu, aby sa vytvorila asi 2 nm silná monomolekulárna vrstva týchto látok na svojom povrchu. Hustota lipoproteínov vzrastá so znižujúcim sa polomerom častice, pretože hustota ich vonkajšieho plášťa je väčšia ako hustota vnútorného jadra.
Proteínové zložky lipoproteínov sa nazývajú alipoproteíny = apoproteíny. Sú rozpustné vo vode, ale vo vodnom prostredí majú tendenciu sa zhlukovať. Alipoproteíny majú závitnicovú formu, ktorá sa po ich včlenení do lipoproteínov ešte zvýši.