logo

 •• Akrylamid ••

Akrylamid je zlúčenina bez farby a vône, dobre rozpustný vo vode, acetóne a etanole, má vysokú mobilitu v pôde a podzemných vodách, je biodegradovateľný, v tele sa dobre vstrebáva a rovnako aj pomerne rýchlo vylučuje močom. Akrylamid je stavebný prvok polyakrylamidu, čo je základná zložka farieb, umelých vlákien a plastov. Je to vysoko mutagénna látka, poškodzuje nervy, skúma sa jeho genotoxicita a karcinogenita. Za jej hlavné zdroje bola považovaná voda a fajčenie. Veľký rozruch preto vyvolalo zistenie, že akrylamid sa vytvára aj pri veľmi silnom ohreve potravín bohatých na polysacharidy ako sú zemiaky  a obilniny. Vyskytuje sa napr. v pečených a vyprážaných výrobkoch zo zemiakov, v trvanlivom pečive alebo káve. Akrylamid vzniká pri teplotách nad 100 ˚C zo sacharidov a asparagínu a jeho množstvo vo výrobku závisí na výške teploty a dĺžke jej pôsobenia. Vzniku akrylamidu v potravinách  sa nedá zabrániť. Dajú sa však znížiť hodnoty jeho obsahu.

Odporúča sa obmedziť silné opekanie pri vysokých teplotách, odporúča as piecť radšej s tukom, aby sa zabránilo prehriatiu, používať papier na pečenie, udržiavať teploty pri pečení v teplovzdušnej rúre do 180 ˚C, v inom type rúry do 200 ˚C a vo fritéze do 175 ˚C. Zemiakové hranolky ba sa mali vyprážať v malých porciách a iba do zlatohnedej farby. Odporúča sa viac využívať dusenie a varenie.

PRIHLÁSENIE
novinky
11.11.2024
Vážení učitelia, milí žiaci, ďakujeme za množstvo súťažných príspevkov, ktoré ste zaslali do všetk&y...
28.10.2024
  Ďakujeme pedagógom a žiakom zákaldných škôl za množstvo podnetných a krásnych súťažných p...
14.10.2024
Vážení pedagógovia a milí žiaci, registrácia do aktivít týždňa Hovorme o jedle bola 13. 10. 2024 ukončená...
16.09.2024
Vážení učitelia, milí žiaci,  tešíme sa na vašu účasť v XII. ročníku týždňa HOVORME O JED...