logo

 •• Akrylamid ••

Akrylamid je zlúčenina bez farby a vône, dobre rozpustný vo vode, acetóne a etanole, má vysokú mobilitu v pôde a podzemných vodách, je biodegradovateľný, v tele sa dobre vstrebáva a rovnako aj pomerne rýchlo vylučuje močom. Akrylamid je stavebný prvok polyakrylamidu, čo je základná zložka farieb, umelých vlákien a plastov. Je to vysoko mutagénna látka, poškodzuje nervy, skúma sa jeho genotoxicita a karcinogenita. Za jej hlavné zdroje bola považovaná voda a fajčenie. Veľký rozruch preto vyvolalo zistenie, že akrylamid sa vytvára aj pri veľmi silnom ohreve potravín bohatých na polysacharidy ako sú zemiaky  a obilniny. Vyskytuje sa napr. v pečených a vyprážaných výrobkoch zo zemiakov, v trvanlivom pečive alebo káve. Akrylamid vzniká pri teplotách nad 100 ˚C zo sacharidov a asparagínu a jeho množstvo vo výrobku závisí na výške teploty a dĺžke jej pôsobenia. Vzniku akrylamidu v potravinách  sa nedá zabrániť. Dajú sa však znížiť hodnoty jeho obsahu.

Odporúča sa obmedziť silné opekanie pri vysokých teplotách, odporúča as piecť radšej s tukom, aby sa zabránilo prehriatiu, používať papier na pečenie, udržiavať teploty pri pečení v teplovzdušnej rúre do 180 ˚C, v inom type rúry do 200 ˚C a vo fritéze do 175 ˚C. Zemiakové hranolky ba sa mali vyprážať v malých porciách a iba do zlatohnedej farby. Odporúča sa viac využívať dusenie a varenie.

PRIHLÁSENIE
novinky
17.11.2023
Vážení učitelia, milí žiaci, ďakujeme všetkým aktívnym školám za účasť a gratulujeme ví...
02.11.2023
Vážení učitelia, milí žiaci, tešíme sa z množstva súťažných príspevkov, ktoré ste zaslali do akt...
28.10.2023
Ďakujeme za všetky aktivity, ktoré ste počas XI. ročníka Týždňa Hovorme o jedla spoločne na školách pripravili a z...
16.10.2023
Pár fotografií z dnešnej tlačovej besedy k zahájeniu XI. ročníka týždňa Hovorme o jedle, ktorá sa uskutočnila na ...