•• Solanín ••
Solanín je rastlinná bielkovina s pro-zápalovým účinkom na ľudský organizmus. Nachádza sa v potravinách dovezených pred 500 rokmi z Ameriky - paradajka, paprika, zemiak, baklažán. Tieto potraviny je vhodné vyradiť z jedálneho lístka (alebo aspoň otestovať), najmä v prípade rôznych alergií či chronických zápalových ochorení.
V lete kvitnú a dozrievajú viaceré prudko jedovaté rastliny z čeľade ľuľkovitých (Solanaceae). Vlastne všetky ľuľkovité rastliny sú viac či menej jedovaté, dokonca i zemiaky, pravda, okrem zdravých hľúz.
Pri nevhodnom skladovaní zemiakov sa menia hnedé hľuzy na toxické, v ktorých sa potom zvyšuje koncentrácia solanínu. Najväčšie množstvo solanínu sa nachádza pri klíčkoch, preto je veľmi dôležité sa ich zbaviť. Zemiaky pri skladovaní potrebujú tmu, na svetle rýchlo zelenajú. Vtedy sa vytvára solanín, ktorý vyvoláva zažívacie ťažkosti a môže spôsobiť nemalé problémy pre takmer každého človeka.
Známe sú otravy klíčkami zemiakov, a najmä zelenými hľuzami, ktoré prezrádzajú prítomnosť jedovatého alkaloidu solanínu. Medzi prvé príznaky otravy patrí sucho v ústach a na hlasivkách, piskľavý hlas, halucinácie. Otrava si vyžaduje rýchlu lekársku pomoc.