logo

•• Alkaloidy ••

Alkaloidy sú homogénnou skupinou dusíkatých zlúčenín zásaditého charakteru, ktoré majú fyziologický efekt na ľudí alebo iné živočíchy. Vznikajú ako sekundárne metabolity niektorých húb, rastlín alebo živočíchov.

Alkaloidy majú rôznorodé účinky, mnohé z nich sa tradične používali alebo používajú ako liečivá, omamné látky alebo sú dokonca toxické.

Alkaloidy charakterizujú nasledovné vlastnosti:

  • Sú to dusíkaté organické makromolekuly, väčšinou (aj keď nie výlučne) deriváty aminokyselín.
  • V čistom stave sú to bezfarebné, tuhé, kryštalické, až na výnimky málo rozpustné vo vode.
  • Majú horkú chuť, najmä v pevnom skupenstve.
  • Sú zásadité, s kyselinami vytvárajú vo vode rozpustné soli.
  • Dajú sa vyzrážať z roztoku jodidmi ťažkých kovov.
  • Sú biologického pôvodu, najčastejšie rastlinného.

Alkaloidy sú rôznorodou skupinou a mnohé z nich derivátmi aminokyselín či iných metabolitov. Je ich veľké množstvo a nasledovný prehľad uvádza len niekoľko najznámejších alkaloidov:

  • fenyletylamíny: meskalín, efedrín
  • chinolíny: chinín, strychnín, brucín, veratrín
  • izochinolíny: kodeín, morfín, papaverín
  • indoly
    • beta-karbolíny: reserpín, yohimbín
    • ergoly: ergín, kyselina lysergová, LSD
    • tryptamíny: psilocybín, serotonín
  • puríny: kofeín, teobromín, teofylín
  • pyrolidíny: koniín, lobelín, nikotín, piperín
  • terpény
    • steroidy: solanín, samandarín
  • tropány: atropín, kokaín, skopolamín
  • betaíny: muskarín, cholín

 

PRIHLÁSENIE
novinky
17.11.2023
Vážení učitelia, milí žiaci, ďakujeme všetkým aktívnym školám za účasť a gratulujeme ví...
02.11.2023
Vážení učitelia, milí žiaci, tešíme sa z množstva súťažných príspevkov, ktoré ste zaslali do akt...
28.10.2023
Ďakujeme za všetky aktivity, ktoré ste počas XI. ročníka Týždňa Hovorme o jedla spoločne na školách pripravili a z...
16.10.2023
Pár fotografií z dnešnej tlačovej besedy k zahájeniu XI. ročníka týždňa Hovorme o jedle, ktorá sa uskutočnila na ...