logo
•• Sacharidy •• Sacharidy sú nazvané podľa latinského saccharum, čo znamená cukor. Sú to teda cukry. Členia sa na jednoduché cukry (monosacharidy), a zložené cukry (polysacharidy). Sacharidy sú zdrojom energie a tiež jej rezervou (vo forme glykogénu) uvoľňujúcou sa pri n
•• Salmonelóza •• Salmonelóza je označenie pre akútne hnačkové bakteriálne ochorenia spôsobené baktériami Salmonella (najčastejšie S.enteritidis). Prenáša sa obvykle z nakazenej potravy, kontaminovanej vody, od zvierat, u detí tiež fekal-orálne. Salmonelly sa m&o
•• Solanín •• Solanín je rastlinná bielkovina s pro-zápalovým účinkom na ľudský organizmus. Nachádza sa v potravinách dovezených pred 500 rokmi z Ameriky - paradajka, paprika, zemiak, baklažán. Tieto potraviny je vhodné vyradiť z jedálneho lístka (alebo
•• Sorbitol •• Sorbitol alebo D-glucitol  patrí do skupiny alkoholických cukrov. Využíva sa ako náhradné sladidlo (je to prírodné, energetické sladidlo) pod označením E 420, v medicíne a kozmetike. Má sladivosť asi len 60 % bežného c
•• Stopový prvok •• Stopový prvok (mikrobiogénny prvok, mikroprvok, mikroelement) je biogénny prvok, ktorý tvorí menej ako 0,005 % hmotnosti organizmov. Stopové prvky v širšom zmysle sú tieto prvky: invariabilné: meď, zinok, mang&aac
•• Suroviny •• Prevažná väčšina surovín spracovávaných potravinárskym priemyslom pochádza z poľnohospodárskej produkcie. Primárne produkty rastlinnej a živočíšnej výroby sú rôznymi technologickými postupmi upravené do formy
<< predchádzajúce | | nasledujúce >>
PRIHLÁSENIE
novinky
17.09.2017
17. 9. 2017 (Nedeľa) Tešíme sa na Vašu účasť v V. ročníku týždňa HOVORME O JEDLE, ktorý sa bude konať v te...
14.08.2017
Vážení učitelia, milí žiaci, pripravujeme pre Vás V. ročník Týždňa HOVORME O JEDLE.  Registrác...
17.11.2016
Zverejnili sme vylosovaných víťazov k súťažno-vzdelávacej aktivite Recyklácia odpadov z obalov potravín - starý...
09.11.2016
9.11.2016 (Streda) Všetky aktivity IV. ročníka týždňa HOVORME O JEDLE poznajú svojich víťazov. Po namáhavom hodnoten&...