logo
•• Chemické kontaminanty •• Celý rad problémov spojených s veľkoprodukciou, predĺžením uchovateľnosti potravín, zlepšením ich senzorických a výživových vlastností núti výrobcov používať cudzorodé látky. Priemyselný spô
•• Chlórované uhľovodíky ••   Chlórované uhľovodíky sú deriváty (halogénderiváty) uhľovodíkov, v ktorých sú niektoré alebo všetky atómy vodíka nahradené atómami chlóru. Sú toxické, p
•• Chlórpropanoly ••   Chlórpropanol (3-chlorpropán-1,2-diol, 3-MCPD) vzniká v potravinách pri tepelnej úprave. Jeho prekurzormi sú kyselina hydrochlórová, ktorá sa používa na výrobu rastlinných proteínov hydrolýzou rastlinného materi
•• Cholesterol •• Cholesterol je lipid zo skupiny steroidov. Jeho názov pochádza z gréčtiny: chole znamená žlč a stereos znamená pevný, pretože cholesterol prvýkrát izolovali zo žlčových kameňov. Cholesterol je životne dôležitá látka, ktorá je súčasťou bun
•• Cholín •• Je to vlastne vitamín B8. Až do začiatku deväťdesiatych rokov minulého storočia sa verilo, že pre človeka cholín nie je základnou a nevyhnutnou živinou. V roku 1993 však americkí vedci dokázali, že ľudia ho potrebujú prijímať v dennej potrave a je pre nich nevyh
•• Chránené označenie pôvodu •• Podľa Nariadenia EP a Rady (EÚ) č. 1151/2012 z 21. novembra 2012 o systémoch kvality pre poľnohospodárske výrobky a potraviny, výrobcovia môžu zaregistrovať a chrániť názvy niektorých poľnohospodárskych výrobkov a potrav&i
•• Chránené zemepisné označenie •• Viď. chránené označenie pôvodu.
•• Chróm •• Chróm (lat. Chromium) je chemický prvok, ktorý má značku Cr a protónové číslo 24. Je to oceľovosivý, nekorodujúci a neoxidujúci tvrdý kov. Chróm je esenciálny biogénny stopový prvok, ktorého hlavnou úlohou v te
<< predchádzajúce | | nasledujúce >>
PRIHLÁSENIE
novinky
17.09.2017
17. 9. 2017 (Nedeľa) Tešíme sa na Vašu účasť v V. ročníku týždňa HOVORME O JEDLE, ktorý sa bude konať v te...
14.08.2017
Vážení učitelia, milí žiaci, pripravujeme pre Vás V. ročník Týždňa HOVORME O JEDLE.  Registrác...
17.11.2016
Zverejnili sme vylosovaných víťazov k súťažno-vzdelávacej aktivite Recyklácia odpadov z obalov potravín - starý...
09.11.2016
9.11.2016 (Streda) Všetky aktivity IV. ročníka týždňa HOVORME O JEDLE poznajú svojich víťazov. Po namáhavom hodnoten&...