logo
•• Databáza zloženia potravín SR ••   Prvá oficiálna internetová verzia národnej databázy nutričného zloženia potravín vznikla v roku 2008 a jej hlavným cieľom bolo poskytnúť laickej i odbornej verejnosti informácie o nutričnom zložení
•• Dátum minimálnej trvanlivosti •• Dátum minimálnej trvanlivosti (DMT) je dátum, ktorý sa povinne uvádza na všetkých potravinách, okrem rýchlo sa kaziacich potravín, pri ktorých sa používa "dátum spotreby". Vymedzuje minimálnu
•• Dátum spotreby •• Dátum spotreby - je časový údaj, do ktorého si potravina pri správnom skladovaní uchováva svoje špecifické vlastnosti. Toto označenie sa uvádza na potravinách, ktoré z mikrobiologického hľadiska podliehajú rýchlej skaze.
•• DDT •• DDT (dichlór-difenyl-trichlóretán) bol prvýkrát syntetizovaný už v roku 1874 Othmarom Zeidlerom. Jeho insekticídne účinky však objavil až švajčiarský chemik Paul Hermann Müller v roku 1939. Od druhej svetovej vojny bolo DDT hromadne používané ako
•• Debraning •• Kontinuálny proces, ktorý spočíva v lúpaní a brúsení zrna čistej a suchej pšenice. Najväčšími výhodami tejto technológie je zvýšenie výkonu mlyna s existujúcimi zariadeniami, efektívnejšie a ekonomickej&sca
<< predchádzajúce | | nasledujúce >>
PRIHLÁSENIE
novinky
17.09.2017
17. 9. 2017 (Nedeľa) Tešíme sa na Vašu účasť v V. ročníku týždňa HOVORME O JEDLE, ktorý sa bude konať v te...
14.08.2017
Vážení učitelia, milí žiaci, pripravujeme pre Vás V. ročník Týždňa HOVORME O JEDLE.  Registrác...
17.11.2016
Zverejnili sme vylosovaných víťazov k súťažno-vzdelávacej aktivite Recyklácia odpadov z obalov potravín - starý...
09.11.2016
9.11.2016 (Streda) Všetky aktivity IV. ročníka týždňa HOVORME O JEDLE poznajú svojich víťazov. Po namáhavom hodnoten&...