logo
•• Laktoferín •• Laktoferín jeo bioaktívny glykoproteín, ktorý je jeden z najsilnejších imunostimulačných prirodzených prostriedkov. Nachádza sa v materskom mlieku a v menších množstvách sa nachádza vo väčšine telesn&y
•• Laktózová intolerancia •• Intolerancia laktózy patrí do skupiny tzv. nežiaducich potravinových reakcií, ktoré môžu byť toxické alebo netoxické. Je to enzymatická porucha, pri ktorej chýba alebo nefunguje enzým laktáza, ktorý štiepi mliečny
•• Lantibiotiká •• Sú to peptidy obsahujúce nezvyčajné aminokyseliny lantionín a 3-metyllantionín; produkované grampozitívnymi baktériami produkujúcimi laktát. Sú jednou zo štyroch hlavných tried bakteriocínov. Bakteriocíny, zl&
•• Lecitín •• Lecitín je prírodná látka. Nachádza sa v potravinách rastlinného pôvodu, ako je napríklad sója. Lecitín je zložených z kyseliny fosforečenej, cholínu, mastných kyselín, glycerolu, glykolipidov, triglyceridov a fo
•• Lektíny •• Lektíny sú skupinou proteínov neimunitného pôvodu, ktoré dokážu špecificky rozpoznávať a viazať cukry. Lektíny nevykazujú enzymatickú aktivitu. Zúčastňujú sa mnohých dejov, v ktorých je nutné špecifick&eacu
•• Lepok •• Lepok alebo glutén je zmes proteínov gliadínu a glutenínu. Spolu so škrobom sa nachádzajú v endosperme semien niektorých obilnín ako sú pšenica, jačmeň, špalda či raž.&nbs
•• Leptín •• Leptín je hlavný hormón v tele, ktorý riadi pocit hladu a sýtosti. Tvorí sa predovšetkým v tukovom tkanive, ale i v hypofýze, žalúdočnej sliznici a na ďalších miestach organizmu. Tvoria ho tukové bunky, aby mozgu povedali, či ich j
•• Lipoproteíny •• Lipoproteíny sú častice, ktoré sa skladajú z nekovalentne asociovaných lipidov a proteínov. Ich hlavnou funkciou je prenášanie triacylglycerolov a cholesterolu. Plazmové lipoproteíny vytvárajú guľovité, micelám podo
<< predchádzajúce | 1 | 2 |
PRIHLÁSENIE
novinky
17.09.2017
17. 9. 2017 (Nedeľa) Tešíme sa na Vašu účasť v V. ročníku týždňa HOVORME O JEDLE, ktorý sa bude konať v te...
14.08.2017
Vážení učitelia, milí žiaci, pripravujeme pre Vás V. ročník Týždňa HOVORME O JEDLE.  Registrác...
17.11.2016
Zverejnili sme vylosovaných víťazov k súťažno-vzdelávacej aktivite Recyklácia odpadov z obalov potravín - starý...
09.11.2016
9.11.2016 (Streda) Všetky aktivity IV. ročníka týždňa HOVORME O JEDLE poznajú svojich víťazov. Po namáhavom hodnoten&...