logo
•• Acesulfam •• Acesulfam draselný (Acesulfam K nebo AceK - draselná soľ 3,4-dihydro-6-methyl-1,2,3oxathiazin-4-on-2,2-dioxidu)  je chemická látka využívaná v potravinárskom priemysle ako neenergetické náhradné sladidlo. Ako prídavná látka sa označuje
•• Acidifikácia •• Okysľovanie alebo acidifikácia je v potravinárskom priemysle technológia používaná na  konzerváciu čiže uchovávanie potravín, pri ktorej sa do výrobku pridávajú kyseliny, ktoré chránia potravinu pred škodlivými
•• Aditíva •• Potravinové aditíva sú akékoľvek prírodné alebo syntetické látky, iné ako suroviny využívané na výrobu danej potraviny, ktoré sa využívajú na zdokonalenie konečného výrobku. Priaznivo ovplyvňujú vlastnosti
•• Aflatoxíny •• Aflatoxíny (difurankumaríny) sú v prírode bežnou skupinou mykotoxínov vytvárané plesňami z rodu Aspergillus (najmä A. flavus a A. parasiticus). Aflatoxíny sú látky s extrémne vysoko toxicitou a patria medzi najznámejši
•• Agrochemikácie •• Agrochemikácie sú akékoľvek priemyselne vyrábané chemikálie, ktoré sa používajú v poľnohospodárskej výrobe z dôvodu zvýšenia živočíšnej alebo rastlinej produkcie. Patria sem napr. aditíva do krmov&
•• Akceptovateľný denný príjem (ADI) •• Akceptovateľný denný príjem - ADI (Acceptable daily intake) je množstvo určitej látky v potravinách alebo nápojoch, ktoré  môže byť v priebehu celého života prijímané bez zreteľného rizika
 •• Akrylamid •• Akrylamid je zlúčenina bez farby a vône, dobre rozpustný vo vode, acetóne a etanole, má vysokú mobilitu v pôde a podzemných vodách, je biodegradovateľný, v tele sa dobre vstrebáva a rovnako aj pomerne rýchlo vylučuje močom. Akrylamid je stavebn
•• Aktívny obal •• Pojem „aktívny obal“ a „inteligentný obal“ zaviedol všeobecný legislatívny rámec na európskej úrovni, ktorý sa zaoberá materiálmi a predmetmi určenými pre styk s potravinami. Aktívny obal je obal, ktor&
<< predchádzajúce | 1 | 2 | 3 |
PRIHLÁSENIE
novinky
17.09.2017
17. 9. 2017 (Nedeľa) Tešíme sa na Vašu účasť v V. ročníku týždňa HOVORME O JEDLE, ktorý sa bude konať v te...
14.08.2017
Vážení učitelia, milí žiaci, pripravujeme pre Vás V. ročník Týždňa HOVORME O JEDLE.  Registrác...
17.11.2016
Zverejnili sme vylosovaných víťazov k súťažno-vzdelávacej aktivite Recyklácia odpadov z obalov potravín - starý...
09.11.2016
9.11.2016 (Streda) Všetky aktivity IV. ročníka týždňa HOVORME O JEDLE poznajú svojich víťazov. Po namáhavom hodnoten&...