logo
•• Vajcia •• Vajce je z hľadiska obsahu bielkovín, vitamínov, minerálnych látok, nenasýtených mastných kyselín a ďalších biologicky účinných zložiek nutrične cennou potravinou. Z hľadiska aminokyselinového zloženia je vaječná bielko
•• Vákuové balenie •• Vákuové balenie sa používa na zvýšenie trvanlivosti chladených potravín, spočíva v odstránení vzduchu, ktorý obklopuje potravinu. Pretože v obale nie je vzduch, väčšina baktérií prestáva rás
•• Vápnik •• Vápnik je jedným z najdôležitejších minerálov v tele. Je základom zubov a kostí. Je nenahraditeľný pre funkciu buniek, svalové sťahy, prenos nervových impulzov a zrážanie krvi. Spolu s horčíkom a fosforom je z&aacu
•• Vegetariánstvo •• Vegetariánstvo (z lat. vegetus a vegetare čo po slovensky znamená oživiť) je životný štýl zameraný na starostlivosť o zdravie, výživou, abstinenciou, nefajčením, pohybom, telesnou hygienou i psychohygienou. Ve
•• Viaczrnné pečivo •• Viaczrnný znamená, že výrobok obsahuje zrná viac ako jedného druhu obilnín, ale nie je jasné, či boli použité celé zrná alebo olúpané, prípadne ich zmes. Hodnotnejšie sú celozrnné výrobky, pretože obsahuj
•• Vitamín ••   Vitamín je látka, ktorú (určitý) vyšší organizmus vo veľmi malých množstvách – ale zároveň nevyhnutne – potrebuje na svoju existenciu, no nedokáže si ju sám syntetizovať a musí ju teda zís
•• Vláknina ••   Vláknina patrí medzi sacharidy, nedodáva nám v podstate žiadnu energiu, ale pri trávení zohráva rozhodujúcu úlohu. Denne by sme mali skonzumovať  25-30 g vlákniny. Vláknina sa delí na rozpustnú a nerozpustnú vo vod
<< predchádzajúce | | nasledujúce >>
PRIHLÁSENIE
novinky
15.11.2017
Vážení koordinátori súťaže na školách, Vážení učitelia, Milí žiaci, V&ia...
06.11.2017
Vážení koordinátori súťaže na školách, Vážení učitelia, Milí žiaci, Vzhľadom na veľk&ya...
02.11.2017
Vážení koordinátori súťaže na školách, Vážení učitelia, Milí žiaci, Ďakujeme za množstv...
23.10.2017
Vážení pedagógovia a milí žiaci, veríme, že ste si týždeň "Hovorme o jedle" krásne užili, dozvedeli ...