logo

•• Anilín ••

Anilín je veľmi rozšírená a priemyselne vyrábaná látka, ktorá sa používa výlučne na ďalšie spracovanie v chemickom priemysle.

Anilín patrí medzi pomerne silné jedy — toxicky pôsobí pri vdychovaní výparov, pri styku s pokožkou a pri požití. Prejavy otravy sú bolesť hlavy, cyanóza, malátnosť, strata orientácie, výnimočne kŕčové stavy. Dlhodobé vdychovanie pár resp. expozícia pokožky bez ochranných pomôcok môže viesť k poruchám nervovej sústavy a hemolýze.

Anilín má veľmi široké spektrum použitia, či už v priemyselnej alebo laboratórnej praxi. V priemyselnej chémii slúži na výrobu cyklohexylamínu, acetanilidu, benzochinónu, difenylamínu, indiga, farbív a rôznych liečív (antibiotikum sulfanylamid).

Podľa výskumov Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín (EFSA) by mal byť anilín p ovažovaý za karcinogén u ktoré nie je možné vylúčiť genotoxický mechanizmus. Vzhľadom k tomu, že farbivo E128 (červeň 2G) sa jednoducho metabolizuje na anailín, EFSA dospela k záveru, že uvedená látka by mala byť považovaná za rizikovú. Preto bol pre toto farbivo zrušený akceptovateľný denný príjem.

Európska komisia vydala nariadenie 884/2007/ES, ktorým zakazuje použitie červene 2G (E128) ako potravinárskeho farbiva. Aj dovtedy bolo prípustné len do veľmi malej miery, napríklad v hamburgerovom mäse alebo v párkoch.

PRIHLÁSENIE
novinky
17.11.2023
Vážení učitelia, milí žiaci, ďakujeme všetkým aktívnym školám za účasť a gratulujeme ví...
02.11.2023
Vážení učitelia, milí žiaci, tešíme sa z množstva súťažných príspevkov, ktoré ste zaslali do akt...
28.10.2023
Ďakujeme za všetky aktivity, ktoré ste počas XI. ročníka Týždňa Hovorme o jedla spoločne na školách pripravili a z...
16.10.2023
Pár fotografií z dnešnej tlačovej besedy k zahájeniu XI. ročníka týždňa Hovorme o jedle, ktorá sa uskutočnila na ...