•• Antivitamíny ••
V potravinách sa okrem prospešných látok vyskytujú aj látky, ktoré znižujú stráviteľnosť a využiteľnosť živín. a tým aj výživovú hodnotu potravín. Nazývame ich antinutričné látky. Niektoré môžu spôsobiť ochorenie organizmu. Tie nazývame toxické látky.
Antinutričné látky sa v potravinách vyskytujú buď prirozdene, alebo sa do nich dostávajú počas skladovania alebo výroby (rafinovaný cukor, vymletá múka).
Antivitamíny narúšajú funkciu alebo vstrebávanie vitamínov. V potravinách sa vyskytujú prirodzene, ale môžu byť vyrobené aj synteticky.
Môžeme ich rozdeliť do troch kategórií:
Medzi antivitamíny patria: hormonálna antikoncepcia, alkohol, kofeín, kyselina acetylsalicylová, laxatíva, antibiotiká, diuretiká, avidín.
Antinezýmy – blokujú činnosť tráviacich enzýmov v tráviacom trakte. Ide o inhibitory porteáz a sacharáz. Inhibítory proteáz je možné jednoducho zničiť tepelnou úpravou. Nachádzajú sa napríklad v strukovinách, sóji, zemiakoch a rajčinách).
Za antagonistov vitamínov sa považujú aj látky znečisťujúce pôdu, vzuch, vodu a fajčenie. Na organizmus rovnako nepriaznivo vplýva aj stres (horúčava, chlad, emočné výkyvy, a pod…)