•• Prebiotiká ••
Prebiotiká sú v podstate nestráviteľné potravinové zložky, ktoré podporujú množenie mikroflóry v hrubom čreve. Hmota (vláknina) prechádza tráviacim traktom skoro nezmenená až do hrubého čreva, kde je „živnou pôdou", ale i potravou pre probiotiká (priateľské črevné baktérie). Tieto organizmy sa živia najmä cukrami a škrobmi. Zatiaľ čo škodlivé baktérie sa prevažne živia bielkovinami, spôsobujú zápach a hnilobný proces, taktiež produkujú toxíny, ktoré majú za následok dlhodobé chronické ochorenia.
Prebiotikum stimuluje predovšetkým množenie laktobacilov a bifidobaktérii. Potláča množenie viacerých patogénnov ako sú klostrídie, klebsiely, E-coli a iné. Najlepším zabezpečením správneho zloženia črevnej mikroflóry je pestrá a vyvážená strava, obsahujúca všetky zložky potravy.
Prebiotiká obsahujú všetky potraviny, ktoré obsahujú veľa vlákniny a vitamíny skupiny B a to je napríklad kukurica, cesnak, cibuľa, pór, ľanové semienka, špargľa, paradajky, cícer, banány, celozrnné pekárenské výrobky, ovsené vločky, obilniny, sušené slivky, figy, zelenina, koreň čakanky, topinambur a iné.
Pozitíva prebiotík: